Львів стане колисковою майбутньої армії - "Високий замок", 9 червня

|

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня Львівський військовий інститут визначений базовим навчальним закладом Сухопутних військ. Чому Міністерство оборони обрало саме Львів і що це принесе вузу?

Військовим пасує бути «трошки цивільними»

Питання “бути чи не бути?” довго залишалося актуальним для Львівського інституту. Усі розуміли, що чотири навчальні заклади для Сухопутних військ – це забагато. Але які скорочувати, а які залишати? Одна комісія змінювала іншу (за два останні роки у Львівському інституті побували двоє міністрів оборони та троє заступників міністрів), але ніхто не наважувався розставити крапки над “і”. Хмари то згущувалися, то зникали. Євген Марчук говорив, що не дасть пропасти Львівському інституту, а Олександр Кузьмук навіть підписав директиву про його розформування у 2007 році. Анатолій Гриценко щойно після того, як сів у міністерське крісло, призначив комісію, котра мала прийняти остаточне рішення стосовно майбутнього чотирьох українських військових вузів. Очолив комісію заступник міністра оборони Володимир Пасько, до її складу увійшли командувач Сухопутних військ генерал-полковник Микола Петрук та фахівці департаменту кадрової політики та військової освіти. Щоб не було зайвих розмов та звинувачень у “кумовстві”, спостерігати за роботою комісії запросили начальників інститутів Сухопутних військ.

Щодо двох вузів – Харківського та Сумського – сумнівів не було. Вони мали стати факультетом та кафедрою військової підготовки місцевих університетів. Найважче було визначити, який з інститутів – Одеський чи Львівський – стане базовим для Сухопутних військ.

– Думаю, ми прийняли правильне рішення, адже Львівський інститут за багатьма критеріями є на голову вищим від свого “конкурента”, – розповідає директор департаменту військової освіти і науки Міноборони генерал-майор Микола Науменко.

– Взяти хоча б те, що Львівський інститут сплачує уп’ятеро менше за комунальні послуги, ніж Одеський. Та найголовнішим чинником є те, що Львівський інститут інтегрований у систему цивільної освіти. Майбутніх офіцерів готують на сучасній навчально-матеріальній базі, до підготовки залучено потужний науково-педагогічний потенціал “Львівської політехніки”. Це дає його випускникам багато переваг. Наприклад, випускник Одеського інституту отримує лише військову спеціальність і, згідно із Законом “Про соціальний захист військовослужбовців”, у разі скорочення має право на здобуття цивільної спеціальності за державний кошт. Тобто держава платить двічі. А випускник Львівського інституту разом з військовою отримує і цивільну спеціальність, яка не дасть пропасти “на гражданці”. Диплом “Львівської політехніки”, яка не відстає від кращих світових технічних університетів, є захистом від безробіття…

Нас врятували патріотизм та полігон

На рішення комісії вплинуло і розташування Львівського інституту. Він знаходиться компактно в одному містечку. З ним межує аеромобільний полк, повітряно-десантний комплекс якого та навчально-матеріальна база можуть використовуватися і для підготовки офіцерів аеромобільних військ. За 45 км від інституту знаходиться один з найбільших у Європі Яворівський полігон. Курсанти можуть навчатися на ньому, відпрацьовуючи злагодження не тільки механізованих, а навіть артилерійських і танкових підрозділів. На Яворівському полігоні діє навчальний центр “Партнерство заради миру”, який координує міжнародні навчання на полігоні.

– Не можна не враховувати того, що Львів є своєрідною духовною столицею України, хоронителем національних традицій, – зазначає командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Микола Петрук. – У якому ще місті курсанти зможуть так глибоко зрозуміти, що таке справжній патріотизм і любов до своєї держави?

А Одеса проти

Та одесити позицій здавати не хочуть. По-людськи їх можна зрозуміти: адже офіцери втрачають непогану і високооплачувану роботу, а разом з нею і впевненість у завтрашньому дні. Тому керівництво інституту робить усе, щоб не допустити “падіння Одеси”. Для цього вона представляє розформування як спробу заволодіти землею у самому центрі міста. Народний депутат України Юрій Кармазін, виступаючи з трибуни Верховної Ради, сказав, що “нерозумно нести мільярдні витрати на передислокацію Одеського інституту до Львова”. Було очевидно, що з висновками комісії Міноборони він не знайомий і обстоює лише інтереси одеситів, а не цілої держави. Адже наразі ніхто не знає, ні що саме буде “передислоковано”, ні скільки це коштуватиме.

Юрій Кармазін натомість промовчав про те, що Одеський інститут знаходиться у трьох окремих військових містечках, що будівлі навчального центру інституту, який знаходиться за 30 км від Одеси, розвалюються і не підлягають ремонту. Та й проводити навчальні стрільби з озброєння танка та 30-міліметрової гармати БМП у цьому навчальному центрі не можна: надто близько від нього знаходиться людське житло. А до відомого полігону Широкий Лан – аж 120 км.

– Я по-дружньому співчуваю одеситам, бо розумію, що на місці одеського вузу міг бути і львівський, – каже начальник Львівського інституту генерал-майор Павло Ткачук. – Але не треба забувати, що всі ми – солдати і маємо виконувати накази, незалежно від того, як ми до них ставимося.

У Львові закладатимуться підвалини майбутнього війська

Зрештою, Павло Петрович мало звертає увагу на заяви політиків, і вже з головою поринув у підготовку свого інституту до реорганізації. Визнання вузу базовим для Сухопутних військ відкриває перед Львівським інститутом величезні перспективи. Має значно зрости кількість курсантів, відкритися нові спеціальності. Тут у львів’ян вже є чималий досвід. Адже до середини 90-х років інститут готував і десантників, і командирів мотострілкових підрозділів, і навіть фінансистів. А потім ці спеціальності забрали до Одеси та Києва. Львів’яни мають усі можливості для підготовки будь-яких спеціальностей для Сухопутних військ.

Тепер все має повернутися на круги своя. Інститут готуватиме, окрім існуючих спеціалістів, офіцерів для танкових, артилерійських, механізованих, розвідувальних, аеромобільних підрозділів тощо. Істотні зміни інститут має відчути вже у 2006-2007 навчальному році. Сухопутні війська є основою будь-якої армії. І керівництво Міноборони не прогадало, коли вирішило сформувати цю основу саме у Львові.

Дмитро СИНЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *