Отруєні керниці в селі Керниця - "Поступ", 3 червня

|

Колись отрутохімікат ДДТ знаходили навіть в організмах пінгвінів з Антарктиди. Вже кілька десятків років цей пестицид заборонений до вживання. Однак зараз його виявили в криницях одного із сіл Львівщини.

1 червня до оперативно-чергової служби Міністерства з надзвичайних ситуацій (МНС) України надійшла інформація про те, що в селі Керниця Городоцького району в колодязях виявлено хлорорганічні пестициди. Фахівці обласної санітарно-епідеміологічної станції (СЕС) за результатами лабораторних досліджень встановили, що шкідливі речовини у водоносному горизонті в 5-10 разів перевищують гранично допустиму концентрацію.

Орієнтовна причина забруднення води — несанкціоноване захоронення пестицидів працівниками місцевого сільгосппідприємства поблизу населеного пункту. Отруєні колодязі закрито, проводять збір та аналіз проб води з інших криниць села. Населення забезпечують привізною якісною питною водою. Станом на 7 годину 2 червня постраждалих серед мешканців села не зареєстровано, — інформує МНС.

Село Керниця досить велике (понад тисячу мешканців), розташоване за кілька кілометрів від Городка, та досі не має централізованого водопостачання. Воду беруть люди з криниць. Колись вона була дуже доброю, тож і село назвали Керницею. Та останнім часом мешканці стали скаржитися на те, що вода з сільських керниць має дивний солоний присмак та специфічний запах. Дехто з них стверджує, що це вже триває кілька років.

Як повідомив начальник Головного управління МНС у Львівській області Сергій Дмировський, саме мешканці села звернулися до Городоцької районної СЕС. Коли було виявлено перевищення граничний норм вмісту шкідливих речовин, криниці та водозабірні колонки опечатали, а населення забезпечують привізною водою. В селі працює 22 особи та сім одиниць техніки МНЧ. Ймовірним джерелом забруднення може бути захоронення пестицидів у ямах поблизу села понад 20 років тому.

Натомість завідувач санітарно-гігієнічного відділу Львівської обласної СЕС Любомира Шепеленко каже, що джерело забруднення ще треба виявити, це може бути й злий задум, бо з п`яти криниць, з яких брали аналізи, лише в трьох було виявлено перевищення допустимих норм пестицидів. Тепер мобільні групи обслідують інші керниці. Це буде тривати кілька днів. Пані Шепеленко повідомила, що перед початком навчального року брали аналізи води у школі села Керниця, і в них не виявили шкідливих речовин.

Хлорорганічні пестициди, відомі під назвою ДДТ, уже давно заборонені. Ті концентрації, які виявлені у Керниці не спричинили гострих отруєнь. Однак ДДТ має властивість накопичуватися в організмі людини, і з часом це може призвести до ослаблення імунітету та важких захворювань.

Ігор МЕЛЬНИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *