Сергій Ющенко, завідувач відділу комунальної гігієни СЕС Львівської області: „Комплексно оцінити екологічний вплив – це велика і дуже серйозна робота”

|

„Два роки тому у 2003 році була винесена постанова головного державного лікаря СЕС Львівської області про закриття сміттєзвалища у Грибовичах в зв’язку з тим, що сміттєзвалище не відповідало санітарним вимогам, з певним терміном виконання цієї постанови.

Сміттєзвалище – це складний механізм і його закриття може призвести до катастрофічних наслідків і для Львова, і для місця, де розміщене сміттєзвалище. Тому для виконання цієї постанови була укладена чотиристороння угода про співпрацю, і передбачений комплекс конкретних заходів для усунення впливу сміттєзвалища.

Власне останні події, які відбулися внаслідок того, що Грибовецька сільська рада заблокувала вивіз сміття на сміттєзвалище, пов’язані з вищезгаданою угодою, а саме з термінами її виконання і фінансування.

Як не прикро, слід відзначити, що виконання заходів, передбачених угодою для усунення впливу сміттєзвалища, не вклалися в ці терміни, які були нею окреслені, і ряд заходів не профінансований у повному обсязі. Проте це не означить, що міська рада чи відповідні служби не приділяють належної уваги цій проблемі, але існує об’єктивна реальність…

Ми систематично відслідковуємо стан сміттєзвалища і його вплив на довкілля, але повністю, комплексно оцінити екологічний вплив – це велика і дуже серйозна робота, яка потребує значних фінансових капіталовкладень. Протягом останніх півтора року проводиться екологічна оцінка впливу сміттєзвалища на довкілля.

Власне ця робота з оцінки стану сміттєзвалища , яка фінансується Львівською міською радою, має чітко озвучити і визначити контури цього впливу. Те, що є вплив, ми вже бачимо по попередніх результатах досліджень. Це стосується і верхнього водяного горизонту, і крейдяного водяного горизонту.

Говорити про забруднення атмосферного повітря на сьогоднішній день майже немає потреби, тому що сміттєзвалище останніх вісім років не горить.
По захворюваності у мешканців прилеглих до сміттєзвалища сіл, специфічних показників немає, тобто говорити про якісь безпосердні наслідки впливу сміттєзвалища немає підстав”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *