“Ми відбудовуємо в натурі” – “Львівська газета”, 30 травня

|

Здійснилося! Амбітну ідею львівського мера, котру відразу після оприлюднення розкритикували від “А” до “Я”, підтримали члени міськвиконкому – “за” проголосували 12 осіб, утримався лише Юрій Шухевич, голова ГО “Галицький вибір”.


Це дало підстави пишномовному Любомирові Буняку похвалити себе: “Думаю, що це рішення – одне з найкращих за часів нашої каденції”.


Отож, розглянувши пропозиції інституту “Укрзахідпроектреставрація” та проектного інституту “Містопроект”, виконком вирішив здійснити проектування, реконструкцію та відновлення ландшафтно-архітектурного комплексу “Високий замок”. Функції замовника на виконання проектно-кошторисної документації покладено на управління капітального будівництва. До обов’язків цього управління належить також оголошення та проведення до 30 червня тендера на реконструкцію та відновлення, клопотання про одержання дозволу на проведення відновлювальних робіт в інспекції Держархбудконтролю. А контролюватиме все пильним оком Любомир Буняк.


Рішення про відбудову замку ухвалили, проте, як саме виглядатиме гордість мера, наразі не відомо. Василь Каменщик, головний архітектор міста під час засідання виконкому представив його членам проекти фортеці, виконані на папері та за допомогою комп’ютерної графіки. В уявленні натхненників відбудови замкового комплексу споруда повинна бути доволі великих розмірів, а розпочати будівництво планують із відновлення однієї з веж і частини стіни, причому зробити це мають намір за доволі короткий час.


Володимир Швець, директор інституту “Укрзахідпроектреставрація”, запевнив, що під час відновлення вежі та стіни не буде порушено складної інфраструктури цього місця. “Теоретично першу частину замку завершено, але не виключено, що буде внесено певні корективи, якщо з’являться нові археологічні знахідки. З погляду будівельної технології – це простий об’єкт”, – вважає пан Швець.


Скільки коштуватиме “найпотужніший” проект пана Буняка, наразі не може сказати ні він сам, ані інші ініціатори та прихильники відбудови замку. Подейкують про два мільйони гривень. Але це лише для початку. Чи зможе місто або ж держава виділяти гроші й надалі – питання риторичне. Однак кмітливий мер і тут запропонував шлях вирішення проблеми – пожертвування львів’ян і всіх, кому не байдужа доля майбутнього замку. За словами Любомира Буняка, невдовзі розроблять окреме положення виконкому про фінансування замку та створять спеціальний фонд, до якого кожен свідомий галичанин зможе внести свою лепту. “Кожен свідомий українець не пошкодує гривні чи десять, чи навіть десять тисяч. І ми увіковічнимо пам’ять про кожного. Наприклад, ім’я того, хто пожертвує десять тисяч гривень, буде вигравірувано на цеглині, хто сто тисяч – на мармурі, а хто пожертвує п’ятсот тисяч – його ім’я і барельєф буде увічнено в сріблі”, – пообіцяв мер. Пам’ятаючи про опонентів, які сумніваються в
доцільності реалізації його ідеї, пан Буняк наголосив, що їхні імена “увіковічать на чорній дошці”.


Тетяна Крушельницька, депутат міської ради, єдина з присутніх на засіданні висловила зауваження щодо здійснення задумів мера, наголосивши, що нині потрібно рятувати насамперед цінну архітектуру міста – будинки та балкони, які обвалюються просто на очах. Такий аргумент Любомир Буняк не сприйняв серйозно, закинувши Тетяні Крушельницькій нерозуміння історичної важливості проекту. Коли ж вона назвала це черговою дорогою іграшкою і муляжем, ображений мер відповів: “Муляж – це з фанери. Ми не робимо муляжу, ми відбудовуємо в натурі. Ми звикли бути рабами і не хочемо відчути себе будівничими Української держави. Це не буде муляжем, це буде справжня фортеця. Є щось вище, ніж сьогоднішній інтерес. І, думаю, кращого пам’ятника борцям за волю України годі й придумати”, – підсумував мер.


Результат фантазувань мера, за його ж словами, приваблюватиме туристів, які зможуть відвідати тут музеї, ресторани та магазини. Втім, схоже на те, що мер робить акцент на патріотичності свого задуму – замок буде “символом незнищенності української нації”.


Віра Карпінська


для газети


Андрій САЛЮК


президент благодійного фонду
“Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”


Я думаю, що рішення відбудувати Високий замок – непатріотичне та злочинне щодо міста. Ця бутафорна, ефемерна будівля не буде пов’язаною з історичними чи архітектурними спорудами. Замку не існує вже стільки років, і ніхто навіть не знає, як він виглядав. Є билина про шолудивого Буняка, який ламав і палив руські міста. В цьому випадку напрошується саме така паралель із сучасним Буняком, який хоче руйнувати українські міста. Проте кожна билина закінчується відтинанням голови шолудивого Буняка. Нехай Львів валиться, пам’ятки руйнуються, а замок у нас буде. Вже вода є. Не личить також чоловікові казати жінці-депутату Тетяні Крушельницькій, що це її рівень – займатися балконами. Ця ідея – це фальшива патріотичність і прагнення ввійти в історію.


Зеновій СІРИК


секретар міської ради


Треба розуміти, що рішення міськвиконкому – це ще зовсім не Високий замок і не його будівництво. Головне те, що сесія міськради виділила кошти на археологічно-пошукові та ландшафтні роботи. Ще треба все з’ясувати, зокрема, як виглядав цей замок. Свою історію треба знати. А вирішуватимуть усе львів’яни. Якщо жертвуватимуть гроші на будівництво, то це означатиме, що вони хочуть бачити цей замок. Якщо ж мешканці міста не реагуватимуть своїми пожертвуваннями, то це буде сигналом того, що вони не схвалюють такого проекту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *