«Курник» у центрі міста – “Високий Замок”, 30 травня

|

На алеї біля Оперного театру молодь взяла “моду” сидіти на лавочках ногами на сидіннях.

Такий “пейзаж” можна побачити щодня, особливо влітку. Складається таке враження, що молоді люди навмисно ігнорують загальноприйняті правила етикету. Чи просто їх не знають?

На лавочках вже утворилася своя традиція: старші люди сидять ближче до пам’ятника Т. Шевченку, а молодь “тусується” поблизу Оперного театру. Між двома “таборами” час від часу виникають конфлікти: сам був свідком того, як дідусь відтягував за ноги молодика, який всівся з ногами на лавку. Сама молодь пояснює свою поведінку просто: ”Я так сиджу, бо лавочка брудна, тому сісти на сидіння неможливо. Практичніше сидіти на спинці”, – сказала студентка механіко-математичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Оксана Євтушок. Лавочки і справді дуже брудні від того, що кожен стає на сидіння ногами. “Якби лавочки помили, я б із задоволенням сів нормально на сидіння. А так що мені, завжди з собою газету носити?” – обурюється студент 3 курсу Європейського університету Андрій Фельчак.

Старші люди пропонують вихід з ситуації: “Нехай міська влада збудує для молоді спеціальні лавочки для ніг! – серйозно сказала пенсіонерка Надія Новосьолова. – Це не самовираження, а самохамство. Якщо молоді люди не знають правил етикету, тоді треба поставити біля алеї плакат з малюнками, як треба правильно сидіти на лавочці”, – додала вона. Щоб подолати таке явище в центрі міста, відпочиваючі пропонують запровадити штрафи за неправильне сидіння або створити спеціальний наглядовий наряд. А от туристам, схоже, такий “пейзаж” не заважає милуватися містом: “А що, це демократія! Кожен сидить так, як хоче. Особисто мені це зовсім не заважає”, – сказав польський турист Бжеслав Камінський.

Психологи пояснюють таку поведінку молодих людей бажанням самовиразитися. “Тут присутній цілий комплекс причин: з одного боку – це елементарна невихованість, з іншого – бажання виділитися з-поміж інших, – прокоментував психолог Ігор Корнієнко. – Для молоді характерна реакція групування, приналежності до певної групи. Вона хоче, щоб її побачили, ідентифікували з-посеред інших. Молоді люди намагаються виділитися своєю зовнішність, одягом або специфічною поведінкою…”

Сергій БАРАШЕВСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *