Сміття залишиться у Львові - "Поступ", 26 травня

|

Якщо влада не вирішить питання Грибовицького сміттєзвалища, у суботу Львів потопатиме в смітті. Відсьогодні сміття зі Львова на Грибовицьке сміттєзвалище не вивозять. Причиною цього стало рішення Грибовицької селищної ради, яка призупинила роботу підприємства “Збиранка”, на території якого розташований гігантський смітник.

Львівські відходи залишатимуться в контейнерах, доки чиновники не пояснять грибовичанам, чому досі не виконано умов чотиристоронньої угоди, яку ще торік уклали Львівська міська та обласна ради, Львівська ОДА та Жовківська райрада. Через небажання мати під носом сміттєзвалище мешканці тоді навіть перекривали дороги. Компромісна угода ніби розв`язала конфлікт, адже вона обіцяла селищу багато доброго.

“Львівська міськрада з одинадцяти пунктів угоди виконала лише два, — розповів “Поступу” голова Жовківської райдержадміністрації Михайло Заболоцький. — Облрада взяла на себе забезпечення природоохоронних заходів, і справді навколо сміттєзвалища висадили лісосмугу. Виділили також кошти на функціонування системи моніторингу на звалищі, і це також є. Та не виконано решти умов, наприклад щодо рекультивації старої частини звалища, дотримання технології складування та захоронення твердих побутових відходів”.

Не виконала облрада і обіцянки закласти в обласному бюджеті 2005 року кошти на реконструкцію Народного дому “Просвіта” у Великих Грибовичах. “Стоїть купа цегли при дорозі, а коштів і досі нема, і депутати не передбачили грошей у бюджеті”, — сказав керівник району.

Своєю чергою ЛОДА так і не виділила коштів на добудову школи в Великих Грибовичах та укомплектування шкільного кабінету інформатики, хоча й виділила обіцяний шкільний автобус.

Згідно з угодою, також мали би вже почати очищення меліоративних каналів та річки Малехівської. “Вирубано кущі. А більше там нічого не роблять”, — зазначив Михайло Заболоцький.

Так і не відремонтовано дороги і не розпочато обіцяної телефонізації в селі Збиранка. Львівська мерія так і не визначила межі між селом Малеховим та Львовом. Щоправда, міськрада виділила гроші і зараз проводить комплексну оцінку екологічного стану територій.

“Простіше кажучи, з усіх умов повністю виконано лише одну — посаджено ліс”, — каже Михайло Заболоцький.

Саме через недотримання такої великої кількості пунктів угоди, на яку покладало надію стільки мешканців Грибовичів, селищна рада й вирішила припинити вивіз сміття зі Львова. Люди вимагають, аби на найближчій сесії депутати з`ясували, чому умови угоди щодо вирішення проблем Грибовицького сміттєзвалища підписанти не виконують.

Тим часом ситуація на сміттєзвалищі погіршується. “Ідуть дощі, і гудронні озера, попри відкачування, виросли до кілометра, випалюючи на своєму шляху траву, — розповів пан Заболоцький після вчорашніх відвідин звалища. — Мали зробити бетонне днище, але все одно там усе підтікає. І ніби виявили, що вода забруднена, але ще треба довести, чим саме”.

Нагадаймо, за рішенням Львівської облради, сміттєзвалище у Грибовичах мають закрити до 1 січня 2006 р. Це звалище потрапило до переліку ста найбільш екологічно небезпечних об`єктів України. Тут мертвим вантажем роками лежать 8,4 млн тонн відходів, 11 га озер кислих гудронів, стічні води зі сміттєзвалища не проходять очищення, і через це в них фіксують перевищення гранично допустимих норм шкідливих речовин у сотні й тисячі разів.

У Жовківській РДА кажуть, що припинення вивезення сміття зі Львова наразі лише крок-попередження, а тверді побутові відходи таки вивозитимуть за межі міста. У підприємстві ж “Збиранка” нам повідомили: якщо сміття не вивозитимуть упродовж одного-двох днів, це не завдасть особливої шкоди місту. Втім застерегли: якщо львівська влада терміново не вирішить питання Грибовичів, то вже в суботу Львів ризикує потонути у смітті.

Олена ДУБ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *