Олекса Гудима, голова ЛОО УНП: „Ми зберемо два мільйони підписів і віднесемо їх Президентові”

|

“Можна було б не ставити собі мету два мільйони підписів, тим паче, що вони не несуть жодної юридичної дії, але це реакція на деяких урядовців і журналістів, які на певних каналах заявляли, що ОУН-УПА це декілька сотень ветеранів в трьох областях, намагаючись зменшити вагу явища, яке називається УПА.

Ми маємо намір передати ці підписи Президентові України, копії зробимо також для Прем’єр-міністра та для голови ВРУ.

Я думаю, що збір підписів і в Донецьку принесе дуже багато тисяч у підтримку, якщо згадати про ті тисячі українців, яких виселили. Ми це робимо для того, щоби показати, що процес визнання ОУН-УПА воюючою стороною – це не процес однієї області. Два мільйони – це реальна цифра, яку можна зібрати за декілька місяців чи до Дня незалежності чи до свята Покрови. УНП збирає підписи, щоби вкотре переконати Президента, що це визнання давно назріло і що ні про яке примирення вже мова не йде, бо сьогодні одиниці тих, хто може примирюватися. Що в Західній чи Центральній Україні є якісь протистояння, хіба ветерани між собою ворогують? Насправді примирення в душах українців давно відбулося, просто є отродоксальні партії, як комуністична, які того не хочуть. І що? Вони вже показали, що в історії вони є на задвірках.

Ми будемо збирати ці підписи під церквами – починаючи з наступної неділі у всіх районах Львівської області в центрах майданів, під церквами наші активісти будуть закликати людей ставити свої підписи за визнання УПА і, повірте, це буде зроблено з легкою душею. Водночас, в газеті „Народне слово” надрукуємо звернення і попросимо всіх наших читачів вирізати його і піти до своїх сусідів. Тільки через газету плануємо зібрати сотні тисяч підписів.

Ветерани сподіваються, що це визнання станеться при їхньому Презедентові сьогодні чи завтра, готові вони чекати навіть і до післязавтра, яке настане на Покрови. Ми вважаємо, що морально праві – ми не вимагаємо від президента неможливого.

Щодо збору підписів, то ми звернулися й до наших побратимів. Я підійду і до Петра Олійника, якого першого попрошу поставити свій підпис. Не сумніваюся, що Ярослав Кендзьор підпишеться. Нас підтримає НРУ і КУН. Для нас важливо, щоби у Львові, Франківську, Тернополі, Луцьку, Рівному та Житомирі нас підтримали всі учасники коаліції „Сила народу” в тому числі і наш глава адміністрації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *