Іван Стефанишин, начальник головного управління сільського господарства і продовольства ЛОДА: „Погода взагалі нас вибила із колії”

|

„Посівна була ускладнена прогодніми умовами, які склалися за останній місяць – погода спочатку була не конче, а потім взагалі нас вибила із колії. Тим не менше, є кінцевий результат – роботи практично закінчені.

Зараз ми по ярих культурах вийшли на 94% посіву, це показник непоганий, враховуючи ті проблеми, що ми мали. Щоправда, у кількох районах виникли проблеми, але вони комплексні – змінилося керівництво, а організаційне начало відіграє досить серйозну роль в проведенні посівної і якщо робити попередні підсумки, то є провали у кількох районах – передовсім Старий Самбір, потім Жовква та Кам’янка-Бузька і кількох інших районах, хоча загалом, враховуючи усі складнощі, можна говорити про те, що вони проведені задовільно.

Питання номер один сьогодні – розвиток рослин, бо порівняно з минулим роком маємо значне відставання у розвитку рослин. Основна проблема виникла у догляді за озиминою – ми обробили тільки половину площу гербіцидною групою. Якщо до 25 травня не буде оброблена решта, або необхідні площі, то ми будемо мати серйозну проблему із якістю майбутнього зерна. Причина у низькому температурному режимі, бо деякі препарати використовуються при середньодобовій температурі не менше 12 градусів. Зараз залишається тільки ряд препаратів, які можна використати. А вже закуплені препарати використовувати не можна і це додаткові витрати.

Є проблема собівартості – на сьогодні по зерну собівартість тонни за нашими оцінками складає 550 гривень, а закупівельна ціна на продовльче зерно нас чекає – 690 гривень. Тобто зараз основна робота, яку ми ведемо – це майбутній урожай – що робити аби господарства отримували прибутки. А для прибутків рівень рентабельності у зерновій галузі має бути не менше 50%.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *