Львів сумує разом з вірменами – „Поступ”, 25 квітня

|

Цими днями минає 90 років від першого геноциду ХХ століття. Йдеться про масові винищення вірмен Османською імперією в 1915 — 1916 рр. За деякими даними, тоді загинуло дві третини вірмен, що жили в Західній Вірменії та Османській імперії. Вірмени зі своєю християнською вірою не вкладались у імперську ідеологічну систему пантюркізму.

За душі невинно вбитих разом із вірменами всього світу вчора молилась і вірменська громада у Львові. Саме Львів став одним із міст, де вірмени знайшли притулок. На віче до пам`ятника Шевченкові зійшлося близько півтисячі осіб. Разом із консулом Вірменії в Західній Україні, віце-консулом Польщі у Львові, генконсулом Росії у Львові на урочисте зібрання прийшли представники Православної та Греко-Католицької Церков, аби засвідчити, що для них не існує чужого горя.

“24 квітня 1915 року був даний наказ винищити вірмен. Спершу еліту — інтелігенцію, громадських діячів, потім солдат — робочі батальйони, а останніми — жінок і дітей. Різанина була безжалісна. Не шкодували навіть дітей: викопували ями, скидали туди дітей і закопували живцем. Тих, кому, так би мовити, пощастило, відправляли в так звану депортацію в пустелю в Північній Сирії”, — розповідає історик Ярослав Дашкевич. Хто зміг утекти, оселявся в містах, де була велика вірменська діаспора. Найбільше вірмен емігрувало до Західної Європи. Відомим вірменським дитям, яке дивом врятувалось від геноциду, став відомий французький співак Шарль Азнавур. Його родину теж винищили турки — врятуватися вдалося тільки йому.

Та найгірше, що факт геноциду не хотіли визнавати на Заході. Як каже Ярослав Дашкевич, Антанта і Росія помічали вірмен лише тоді, коли їм це було вигідно, в іншому ж разі сповідували політику невтручання. Нині факт геноциду вірменського народу з боку турків визнала лише Франція.

Представники вірменської спільноти впевнені, що Туреччина мусить визнати геноцид проти вірменського народу й попросити вибачення. “Непризнание геноцида армян не может быть оправдано никакими национальными интересами”, “Сокрытие Турцией геноцида армян есть фальсификация истории и дезинформация мирового сообщества” — саме з такими плакатами вірмени вийшли вчора у центр Львова.

“Туреччина хоче йти до Європи. Тому спершу вона мала б зробити так, як зробили свого часу німці, які попросили вибачення в євреїв і навіть виплачують їм тепер матеріальну компенсацію, — сказав вірменин Микола Кочарян. — Ми не говоримо про компенсацію, ми хочемо моральної сатисфакції”.

Вікторія ПРИХІД, Уляна ЛИБА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *