Блаженніший Любомир Гузар, Глава УГКЦ: “Маємо сподіватися на нормальний дальший розвиток питання про патріархат УГКЦ”

|

„Мені видається, що коли говорять про радикальні кроки нового Папи щодо УГКУ, то тут ключовим є поняття радикальних кроків. Ми не сподіваємося якихось радикальних змін у структурі нашої Церкви чи якихось непередбачених нових підходів. Надання патріархату не є справою радикальної зміни.

Патріархат – це нормальний спосіб існування, нормальна структура кожної Східної Церкви свого права. І кожна Церква в міру свого розвитку, зростання, приходить до певного пункту, де завершення структури є цілком природним і в ніякий спосіб не є радикальним”.

Новий Папа Венедикт XVI добре ознайомлений із справою патріархатів загалом і, особливо, патріархату УГКЦ, оскільки це питання обговорювалося у Римській курії з доручення святої пам’яті Папи Івана Павла ІІ. Питання патріархату УГКЦ було визнано як цілком слушне, а не як нечувана радикальна зміна, і тому ми маємо сподіватися на нормальний дальший розвиток цієї справи, тим більше, що вона розвивалася упродовж стількох років.

Святої пам’яті Папа Іван Павло ІІ не тільки підтвердив, що патріархат нашої Церкви є оправданим і канонічно правильним, а й сказав, що сам хоче його проголосити. Йому це не вдалося – часу і життя забракло. Зате справа просувається, і я особливих затримок і труднощів щодо її перебігу не передбачаю”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *