8 тисяч на дорозі не валяються – „Поступ”, 21 квітня

|

Львівські “соцзабези” досі не знають, як видавати збільшену допомогу у зв`язку з народженням дитини

Львів`яни не поспішають оформляти одноразову допомогу в разі народженні дитини, яка з 1 квітня становить майже 8,5 тис. грн. Як повідомили “Поступу” у всіх районних відділеннях соціального захисту населення Львова (“соцзабезах”), поки що батьки до них не звертаються з бажанням отримати матеріальну допомогу на “квітневих” малюків.

“Ажіотажу навколо нових виплат на дітей нема, як нема і якогось масового здавання документів у наше відділення”, — розповів начальник “соцзабезу” Личаківського району Львова Дмитро Лисак. Це ж підтвердили й у Франківському, Галицькому та інших районах. Всього у Львові по законну допомогу на дитину звернулось лише декілька громадян Залізничного району міста.

Таку непоспішність батьків працівники майже всіх львівських відділень соціального захисту пояснюють кількома причинами. Перша і найрозповсюдженіша версія — ті, хто народив після 1 квітня, або ще не встигли виписатись із пологових будинків, або ж просто ще не зареєстрували новонароджених дітей у РАГСах. Другою причиною низької активності батьків називають їх заклопотаність у зв`язку з народженням дитини, мовляв, “їм не до грошей”.

Львів`янка Оксана народила дитину саме після 1 квітня і зараз перебуває в пологовому будинку на вул. Рапопорта. “Поступу” Оксана розповіла, що обов`язково оформлятиме довідки на одержання допомоги, проте зробить це після виписки з лікарні та реєстрації свого малюка.

Нагадаймо, що для отримання грошей треба також одержати в РАГСі довідку на виплату одноразової допомоги та написати заяву за місцем роботи або органу соціального захисту. Мами чи тати, які працюють, отримуватимуть гроші за місцем роботи, а безробітні — за місцем проживання. Можна обрати або рахунок у банку, або перекази на пошту. 3 384 гривні мами отримають одразу, решту 5 113 гривень — протягом 12 місяців, якщо витрачатимуть гроші суто на потреби дитини. Це, як обіцяв міністр праці та соціальної політики В`ячеслав Кириленко, контролюватимуть органи опіки та піклування, педіатри, а в разі порушень, виплати припинятимуть.

За словами Оксани, її сусідки по палаті, які теж народили у квітні, вже зараз обговорюють державне нововведення. Вони, звісно, ним задоволені, але майже всі стверджують, що працівники “соцзабезів” часто й самі достеменно не знають, за яким механізмом виплачуватимуть довгоочікувані вісім з половиною тисяч. Відомо лишень те, що встигло роз`яснити через мас-медіа Міністерство праці та соціальної політики.

Та, як стверджують у більшості “соцзабезів” Львова, від теорії до практики ще наразі не перейшли. Лише сьогодні, наприкінці квітня, відбуватиметься спеціальний семінар для працівників соціального захисту, під час якого їм розповідатимуть про конкретні механізми нових виплат.

“Минулого тижня у всі районні відділення соцзахисту розіслали програмне забезпечення щодо одноразових виплат у зв`язку з народженням дитини, — сказали у Галицькому районі. — А на семінарі нам роз`яснюватимуть, як ці виплати здійснювати на практиці”.

Коли львів`яни зможуть реально одержати на руки допомогу, стане зрозуміло після того, як батьки занесуть документи у “райсоцзабези”. Та, схоже на те, що сім`ям все ж не варто особливо розраховувати на одержання “живих” трьох тисяч впродовж найближчих тижнів — механізм виплат досі не розроблений, а на носі — Великодні свята, День міста, а отже, ціла низка вихідних. А тим часом у місті та області вже третій тиждень народжуються маленькі претенденти на обіцяні державою гроші.

Олена ДУБ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *