„Не вибух і не катастрофа, а просто дощ з піском” – „Високий Замок”, 21 квітня

|

“Мабуть, вибухнув хімічний завод!” – “Ні, це знову щось сталося у Чорнобилі і пішли кислотні радіоактивні дощі”…

“Брудні дощі” випали у Львівській області, Києві, на Закарпатті, у південних та східних регіонах, в Криму. Ці опади залишали брудно-оранжеві сліди на автомобілях та одязі. Такого не пам’ятають навіть літні люди. Виглядало на те, що від нас знову приховують якусь страшну новину, як у давні часи.

Працівник прес-служби Львівського управління з надзвичайних ситуацій Віталій Туровцев запевнив “ВЗ”, що брудні дощі не містять шкідливих речовин і що радіаційний фон – у нормі. “Підвищеної кислотності чи радіоактивності в “брудному дощі” немає, – повідомила “ВЗ” спеціаліст аналітично-контрольного відділу Львівського обласного управління екоресурсів Юлія Цюпко. – Склад опадів наразі вивчається”. Еколог припустила, що, швидше за все, оранжевий дощ спричинило цвітіння сосни чи вільхи. Однак такі припущення виглядали мало схожими на правду. Принаймні чітко і зрозуміло причину “брудних дощів” пояснити не міг ніхто. На одному з телеканалів з’явилася інформація, що “оранжеві дощі” спричинив вибух на цементному заводі в Румунії. Однак у посольстві України в Румунії “ВЗ” запевнили, що жодних надзвичайних ситуацій у країні не було.

Підлив олії у вогонь й інший канал: працівники управління з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області не виключають хімічного походження брудного дощу і припускають, що на одному з металургійних комбінатів Дніпропетровщини стався викид. Однак працівник прес-служби МНС у Дніпропетровській області Ірина Козлова заспокоїла “ВЗ”, що жодних НП в області не було. Вона розповіла, що у Дніпропетровську ходять чутки про вибух на румунському заводі. А головний санітарний лікар Дніпропетровщини заявив, що аналізи опадів не показали вмісту бактеріологічних чи радіоактивних речовин. Однак вони містять підвищений рівень заліза. В управлінні МНС Криму “ВЗ” повідомили, що у брудному дощі виявили мікрочастинки піску і глини. Припускають, що пісок занесло вітром з Греції чи Туреччини. А у Запорізькій санстанції розповіли, що схожі дощі випадали років з сорок тому (тоді в області були пилові буревії).

Коментарі для «ВЗ»

Мирон Колодко, голова депутатської комісії з питань природокористування та охорони довкілля Львівської міськради

У лабораторії біологічного факультету Львівського національного університету ім. І Франка провели аналіз опадів. З’ясувалося, що цвітіння дерев тут ні до чого. Версія рослинного походження “брудного дощу” відпала. Скоріш за все, це дрібні часточки піску, які вітер приніс із Сахари. Деколи піщані бурі можуть перекидати їх на тисячі кілометрів.

Олена Кальницька, провідний синоптик Гідрометцентру

Схоже, що в Україну пісок занесло повітряними масами з Греції через Румунію. Минулої суботи там все було ним припорошено. А до Греції пісок “прилетів” з Аравійського півострова. Втім, точно дослідити шлях піщаного потоку важко.

Олександра ХАРЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *