Пільгові маршрути лише на літо - "Поступ", 20 квітня

|

Львівські пенсіонери практично позбавлені права їздити громадським транспортом. Аби добратися з центру міста, скажімо, в Брюховичі, стареньким доводиться довго вичікувати маршрутку і розраховувати на ласку водія, який погодиться завести пенсіонера, не вимагаючи плати за проїзд. Хоча є й інша ситуація, коли пенсіонер готовий заплатити, проте водій відмовляється на його вимогу зупинятися, оскільки боїться, що знову доведеться везти “не вигідних” пасажирів.

Єдине, що залишається людям похилого віку, просити якусь молоду людину зупинити для них маршрутку. Зазвичай, коли водій розуміє, що його надурили, і в салон маршрутки заходить лише бабуся, своє незадоволення він висловлює лайкою чи щедрим асортиментом нецензурщини.

Ця нездорова ситуація фактично безвихідна. У місті катастрофічно бракує пільгових маршрутів. На ціле місто є лише чотири маршрути для пільговиків. Проте, як визнав начальник міського управління транспорту Ярослав Вовчак, ці маршрути також не спроможні забезпечити послугами велику кількість пенсіонерів. Насамперед це третій маршрут до Рясного. “Його не достатньо, адже в Рясному мешкає дуже багато пенсіонерів, а трамваї та тролейбуси туди не їздять”, — каже пан Вовчак.

Ще один район, де пенсіонерів залишили напризволяще, — Високий замок. З усіх мешканців — 50 відсотків пенсіонерів. Проте єдину маршрутку № 30, яка їздила на Високий замок, і яку “пустили” туди щойно наприкінці літа, вже зняли. Власник, який виграв конкурс на цей маршрут, відмовився від нього, бо він — збитковий.

“Це — неможливо, я стара не можу спуститися за хлібом у центр, бо не маю сили підніматися потім вгору. І нема чим доїхати додому, бо нічого не їздить до нас. Мушу чекати, поки син привезе харчі”, — скаржиться пані Марія, мешканка вулиці Кривоноса.

Тепер у мерії ламають голову над тим, як пустити на Замкову гору дотаційну маршрутку. “Ми вивчаємо цей маршрут і думаємо, якими вулицями краще пустити туди транспорт”, — каже Ярослав Вовчак. Він також запевнив, що минулого четверга мерія оголосила конкурс на ще один дотаційний маршрут № 27, який возитиме пенсіонерів із приміського вокзалу до Рясного. А відтак, якщо ці плани втілять у життя, в місті буде вже шість пільгових маршруток. Щоправда, пенсіонерам це навряд чи допоможе взимку, адже, за словами Ярослава Вовчака, нові дотаційні маршрутки їздитимуть лише влітку.

Ярина МАТВІЇВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *