Олега Сала допитали. Як свідка - "Високий замок", 20 квітня

|

19 квітня МВС України поширило інформацію про відомих у державі осіб, яких через ЗМІ запрошували з’явитися на допити. Нагадаємо, у списку запрошених були троє львів’ян. Зокрема екс-начальник УМВСУ у Львівській області генерал-майор Олег Сало.

Як повідомила прес-служба МВС, Олег Михайлович Сало на допит з приводу порушеної стосовно нього кримінальної справи до прокуратури Львівської області не з’являється. Його оголошено у розшук.

Як з’ясував “Високий Замок”, Олег Сало на “блат-хатах” від слідчих не переховувався. Його можна було легко знайти і допитати у Львівському регіональному фтизіопульмонологічному центрі. Та усі розшукові заходи львівської міліції звелися до письмового запиту, який надійшов у лікарню з проханням повідомити, чи лікується там Олег Михайлович Сало.

Як повідомив “ВЗ” начальник медичної частини регіонального фтизіопульмонологічного центру Василь Новосільський, Олег Сало лікувався у цьому закладі з 9 лютого з діагнозом серкоїдоз, пневмонія, підозра на туберкульоз. 15 квітня пан Сало з лікарні виписався. Як зазначено у його медичній картці, “на власну вимогу”. За словами Володимира Новосільського, він відмовився від обстежень, не зробив необхідних для лікування аналізів (І це за два з половиною місяці у лікарні? – О. У.). Отож чи розвивається в генеральському організмі небезпечна хвороба, залишилося невизначеним.

“Олег Сало у розшуку не перебуває”, – спростовує інформацію МВС прес-секретар прокурора Львівської області Мар’яна Гайовська. – 19 квітня він з’явився на допит у прокуратуру як свідок у двох кримінальних справах. Одна з них стосується фактів порушення виборчого законодавства, друга – фактів незаконного переказу коштів на будівництво дачі для екс-міністра МВС Білоконя у Сколівському районі”.

Ще один львів’янин з “чорного списку” – екс-керівник Західної регіональної митниці Тарас Козак. Він, повідомляє прес-служба МВС, на допити в обласне управління міліції з’являється регулярно. Та у слідчих постійно виникають нові запитання до нього. Зокрема, щодо придбання і розмитнення літака ЯК-42.

У міжнародний розшук за підозрою у замовленні розбійного нападу на підприємницю, яка торгувала книжками “Нарцис” (про братів Медведчуків), оголошено екс-начальника Державної податкової адміністрації міста Львова Дмитра Штикала. Суд, повідомила прес-служба МВС, виніс постанову про його арешт.

18 квітня редакція отримала листа від дружини податківця Ольги Штикало, в якому, зокрема, йдеться: “Мій чоловік зараз хворий і перебуває на лікарняному, тому сам не в змозі дати вам відсіч…”. Дружина не уточнила, на що хворіє її чоловік. Кореспондент “ВЗ” вчора поспілкувався з Ольгою Штикало. “Мій чоловік не переховується від правоохоронців, а перебуває на лікарняному, – розповіла кореспонденту “ВЗ” Ольга Штикало. – Чому МВС, особисто міністр Луценко, заявляють, що проти мого чоловіка порушено кримінальну справу і він знаходиться у розшуку? Ми отримували лише одну повістку від слідчого прокуратури Львівської області, і у ній було зазначено, що Дмитра викликають на допит як свідка. Я задавала це запитання слідчому. Він відповів, що прокуратура Міністерству внутрішніх справ не підпорядковується, і ще раз підтвердив, що має допитати чоловіка як свідка. І, звичайно, у розшук його не оголошував”.

Пані Ольга категорично відмовилася повідомити “ВЗ”, де саме і від чого лікується її чоловік. “Без його дозволу я цього ніколи не скажу!”, – категорично заявила вона.

Проігнорував запрошення МВС на допити й екс-керівник Державного управління справами Адміністрації Президента України Ігор Бакай. Слідство встановило, що він вже знайшов нову роботу в Росії, де і проживає. Через Національне бюро Інтерполу України до правоохоронців Росії надіслали запит щодо того, чи має Бакай російське громадянство. Якщо МВС отримає ствердну відповідь, вже Леоніду Кучмі і Віктору Медвечуку ставитимуть запитання: чому на державній службі перебувала людина з громадянством іншої країни, що категорично заборонено чинним законодавством України.

Не з’явилися на допити колишній голова Хмельницької облдержадміністрації Віктор Кацемир (де він знаходиться, не відомо). Перебуває за кордоном президент благодійного фонду “Благовіст” (на рахунки фонду було перераховано 50 млн. гривень для будівництва дач колишньому керівництву МВС) Валентин Дзюнь. Лише через пресу спілкується з МВС екс-губернатор Харківщини Євген Кушнарьов.

А тим часом…

Родич Олега Сала – у розшуку

Родича екс-начальника львівської обласної міліції Олега Сала, 45-річного Миколу Семочка, оголосили у розшук. Таку постанову виніс суддя місцевого суду Залізничного району Львова Ігор Ганич. Вчора Микола Семочко не з’явився на судове засідання. Його обвинувачують у спробі підпалу виборчих бюлетенів під час повторного туру голосування на виборах президента України 26 грудня.

Родич Олега Сала не з’явився і на минуле засідання суду, 12 квітня. Тоді суддя виніс постанову доставити Миколу Семочка під приводом на судове засідання 19 квітня. Однак за адресою, де він проживає, підсудного не виявили. На вчорашньому засіданні обвинувачений мав виголосити останнє слово. Вчора ж мали оголосити вирок у цій справі. За статтею 157, ч. 3 “Перешкоджання здійсненню виборчого права” Миколі Семочку “світить” від 7 до 12 років позбавлення волі. Адвокат Миколи Семочка заявив, що йому невідомі причини неявки підзахисного. Він також каже, що у березні цього року Микола Семочко мав загострення шлункової виразки і ліг у лікарню швидкої медичної допомоги. Родичі Миколи Семочка кажуть, що місяць тому він виїхав кудись із дружиною і відтоді не давався чути.

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *