Ефект Червоненка - "Львівська газета", 20 квітня

|

Вчора у Львові під головуванням першого віце-прем’єр-міністра Анатолія Кінаха відбулося четверте розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань боротьби з контрабандою. З паном Кінахом до міста завітав також міністр транспорту та зв’язку Євген Червоненко. Напевно, щоб від поїздки було більше резонансу й ефекту.

Щодо першого, то можна дискутувати, а от ефект таки був. Зокрема, в підконтрольних міністерству відомствах – “Львівській залізниці”, “Укртелекомі”, “Автодорі”, а також залізничній лікарні міста. Керівники всіх перелічених державних установ від 19 квітня можуть шукати собі нове місце праці.

Причиною такого стану речей названо масштабні зловживання начальників у період керівництва попередньої владної команди. Хтось медичне обладнання додому тягав, хтось гроші через фонди відмивав тощо. Так стверджує пан Червоненко. Перед його візитом голова “Львівської залізниці” Богдан Піх ліг у лікарню, але й там його настигла довга рука Мінтрансу. Скориставшись вільною хвилиною, Євген Червоненко провідав хворого і “по-дружньому побесідував”, побажавши якнайшвидшого одужання. А ще побажав з’явитися в Генпрокуратуру для дачі свідчень.

“Нині показники по залізницях нормальні. Прибуток на початок квітня становив на 49 мільйонів більше (не враховуючи Львівської). Роботу не закінчено. Ми дуже дружньо поговорили з Піхом, і я порадив йому сходити в Генеральну прокуратуру”, – відповів Червоненко на запитання щодо голови Львівської залізниці. За його словами, нікуди не треба ховатися, а відповісти на всі запитання. А щодо наступника на його посаді, то це вирішуватимуть згодом. Нагадаємо, що одним із претендентів на цю посаду є народний депутат Павло Качур. “Уже повідомляли про те, що знайшли яхту за майже 10 млн. Дача Кучми в Карпатах у Гуті коштує 10,8 млн. гривень на рік. Її збудували за такі великі гроші, що продати тепер неможливо”, – розповів про найяскравіші подвиги залізниці високий гість. Що ж до лікарні залізниці, то вона, на думку міністра, “є зразковою, буде підсилена, а головного лікаря Кравця замінено”. “Я дав йому усне розпорядження повернути все унікальне обладнання, яке він передав на приватну фірму своєї доньки, що є ганьбою. І вже визначаємося з деякими кандидатурами на його місце”, – розповів журналістам пан Червоненко. “В моєму рідному місті має бути лікарня, яка справді лікує. Для залізничників будуть пільги, а для всіх інших – недороге, але госпрозрахункове обслуговування”, – додав міністр.

Якщо Піх отримав “побажання” не ховатися, то керівник “Автодору” на нараду з міністром не з’явився. Червоненко не назвав прізвища чиновника і правильної назви відомства, яке мав на увазі. За логікою, очевидно йшлося про Степана Маїка, начальника служби автомобільних доріг у Львівській області. “На жаль, на нараді не було керівника “Автодору”. Він уже може шукати іншу роботу, бо те, що коїлося з благодійними фондами, перерахуванням до пожежників та інше… нехай відповідає перед суддею та іншими компетентними органами”, – розповів заочно про чиновника Євген Червоненко. “Якщо їхати через Львівську область до Ужгорода, то складається враження, що це дорога після війни в Іраку, а в Закарпатській області вже нормальна робота. Оце дзеркало людської і менеджерської моралі. За нашими оцінками, у львівських доріг вкрали кожну другу гривню. Комісія дасть ґрунтовніші висновки”, – розповів керівник Мінтрансу. Про Дмитра Мельника, керівника регіонального “Укртелекому”, Червоненко сказав просто: “Його долю вирішено: пана Мельника звільнено, прізвище наступника обговорюють”.

Ярема Городчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *