«Халявних» квартир не буде! - "Високий замок", 19 квітня

|

На засіданні сесії Львівської обласної ради губернатор Петро Олійник запропонував депутатам революційне рішення: відмовитися від традиційного рядка в обласному бюджеті, який передбачає купівлю квартир за державний кошт для керівництва ОДА – голови та заступників.

Кошти, передбачені на “оквартирювання” обласної еліти у 2005 році – а це 400 тисяч гривень, – губернатор запропонував скерувати на відшкодування компенсації воїнам УПА. Петро Олійник також попросив депутатів відмовитись від цьогорічного ремонту будинку облради (на це в проекті бюджету передбачалося 800 тисяч гривень) і перерозподілити гроші на нагальніші потреби. Депутати підтримали губернатора. Відтак у найближчі роки нова влада на нові квартири може не Крозраховувати… Ми поспілкувалися із деякими заступниками Петра Олійника з приводу “квартирного питання”. В їхніх голосах особливого ентузіазму ми не почули… Виглядає на те, що вони були заскочені такою ініціативою шефа і розраховували зовсім на інші перспективи.

Голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник розповів кореспонденту “ВЗ”, що не має у Львові постійного житла. Губернатор винаймає двокімнатну представницьку квартиру для прийому міністрів. Надалі Петро Олійник планує взяти безвідсотковий кредит на купівлю житла, який передбачено для державних службовців. “Я переконаний, що сьогодні керівники високого рангу, які отримують зарплату значно вищу, ніж прості люди, не мають права за рахунок бюджету купувати квартири, – сказав Петро Олійник. – Я собі цього ніколи не дозволю. Це аморально. Не цього чекали люди від помаранчевої революції. Хто хоче квартиру, нехай бере кредит і потихеньку віддає гроші”.

Петро Олійник має квартиру в Києві. Він її придбав, отримавши компенсацію від держави і доклавши свої гроші, які заробив, коли ще займався бізнесом. “Усі кошти – задекларовані, податки сплачено, – каже Петро Олійник. – Система Медведчуків і інші компетентні органи мене перевіряли багато-багато разів. Моя квартира в центрі Києва, біля Оперного театру, площа – 190 метрів квадратних. У Червонограді в мене так званий фінський будиночок на дві сім’ї площею 105 квадратних метрів. Там живуть мої тесть і теща”.

Чи отримували колишні керівники облдержадміністрації та їхні заступники житло за державний кошт? Начальник головного фінансового управління ЛОДА Олег Демків розповів “Високому Замку”, що досі гроші окремо на купівлю квартир не передбачалися. Коли і кому купували квартири з голів або заступників ЛОДА, не пам’ятає, “бо це не ключове питання”. Пан Олег пригадав лише скандал навколо квартири, купленої декілька років тому для голови Львівської облради Михайла Сендака. Тоді, нагадаємо, за ініціативою депутата облради Ігоря Думи обласна рада на законних підставах вирішила купити квартиру для голови облради, який щодня доїжджав на роботу з Дрогобича. Однак партія СДПУ(О) почала спекулювати цим фактом у політичних цілях. У результаті Михайло Сендак і досі доїжджає з Дрогобича на роботу, а трикімнатна квартира на вулиці Дорошенка у Львові, яка офіційно йому належить, наразі стоїть порожня.

Заступник начальника управління капітального будівництва ЛОДА Володимир Карп’як розповів, що управління лише будує квартири за кошти, що виділяються з бюджету, а не розподіляє їх. “Останню таку квартиру придбали через наше управління для голови Львівської облради Михайла Сендака, – сказав пан Олег. – Так нас аж головне КРУ перевіряло! Нам виділяють кошти для будівництва житла для працівників облдержадміністрації, і ми будуємо. А ділять в облдержадміністрації, в профкомі”. Усі крапки над “і” розставив голова профкому ЛОДА Роман Балух – людина, яка безпосередньо бере участь у розподілі квартир для чиновників. За його словами, у 2004 році квартири працівникам облдержадміністрації не виділяли. У 2003 році однокімнатну квартиру отримав начальник відділу кадрової роботи ЛОДА Ігор Гарматій (як молодий спеціаліст, який стояв на черзі). У 2002-му за державний кошт працівники ЛОДА отримали чотири квартири. Серед них – три заступники голови ОДА – Володимир Герич, Петро Музика і Роман Матолич, а також начальник юридичного відділу ЛОДА Степан Коссак (як молодий спеціаліст, який 10 років стояв на черзі). У 2001 році квартиру отримав лише один працівник – заступник голови ЛОДА Леонід Мельник. Усі заступники тодішніх губернаторів отримали по трикімнатній квартирі. Натомість, за словами Романа Балуха, ніхто з голів Львівської облдержадміністрації протягом п’яти останніх років квартир за державний кошт не отримував.

Ми вирішили поцікавитися, в яких помешканнях зараз живуть колишні губернатори Львівщини. Микола Горинь (очолював Львівську облдержадміністрацію з 1995 по 1997 рік): “Я отримав у 1997 році трикімнатну квартиру площею 90 квадратних метрів за державний кошт. Вважаю, що керівники такого рангу повинні отримувати квартиру за рахунок держбюджету”. Михайло Гладій (керував ЛОДА у 1997-1999 і в 2001-2002 роках), почувши, що йдеться про його квартиру, послався на поганий зв’язок і відключив мобільний телефон. Степан Сенчук ( очолював ЛОДА у 1999-2001 роках) сказав, що “ніколи ні квартири, і взагалі нічого за державний кошт не отримував”. Зараз мешкає у трикімнатному помешканні, яке придбав за власні гроші. Мирон Янків (керував Львівською облдержадміністрацією в 2002-2003 роках) із Латвії, де трудиться на дипломатичній ниві, повідомив, що він особисто квартиру за державний рахунок не отримував. І останній екс-губернатор Олександр Сендега (заступив на посаду голови ЛОДА у 2003 році) також живе у своїй “старій” трикімнатній квартирі, яку отримав у 1989 році, перебуваючи на посаді заступника голови Залізничного райвиконкому м. Львова.

Юлія ЛІЩЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *