Дай на ДАІ - "Поступ", 19 квітня

|

Міське управління ДАІ незабаром розформують. А всі питання, що пов`язані з дорожньо-транспортним рухом, вирішуватиме обласне управління Державтоінспекції. І це ще не всі зміни в ДАІ. У зв`язку з реорганізацією структури, найближчим часом у всіх областях України в лавах автоінспекції відбудеться низка змін.

Як повідомив “Поступу” начальник відділу розшуку львівської ДАІ Роман Вахула, через скорочення міського управління інспекції нікого звільняти не будуть. Працівникам ДАІ, які не зможуть і надалі обіймати свої колишні посади, за його словами, просто запропонують нові в Державтоінспекції. “Скорочення в ДАІ не буде. Однак тепер нам буде потрібно менше офіцерського складу, а більше сержантів”, — зазначив він.

Утім, як зауважив пан Вахула, реорганізація ДАІ поки що є тільки в проекті. Нововведення спершу має затвердити міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Орієнтовно це буде вже до кінця квітня.

У межах реформування Державтоінспекцію планують повністю відокремити від правоохоронних органів. Якщо дотепер підрозділи ДАІ були підпорядковані районним відділам міліції, то в майбутньому, як повідомив Роман Вахула, інспекція має стати зовсім окремою, незалежною від правоохоронних органів, структурою.

Причому даїшники мають намір стати незалежними не тільки від міліції. Вони домагаються й того, щоб кошти, отримані від штрафів за порушення дорожньо-транспортного руху, відтепер надходили не в міську скарбницю, а на спеціально створений банківський рахунок ДАІ.

“Ці кошти будуть використовувати на потреби інспекції. Скажімо, для закупівлі нових машин, спецтехніки, одягу тощо. Наші інспектори вже по два-три роки не отримували нової форми, бо не вистарчало грошей, щоб її закупити. Крім цього, ми плануємо збільшити розмір заробітної плати. Наприклад, сержант, який стоїть на дорозі, сьогодні отримує лише 400 гривень. Це ж смішно!.. Міністр внутрішніх справ дав вказівку збільшити зарплату інспекторів до 800 гривень”, — розповідає начальник відділу розшуку ДАІ Львова.

За його словами, кошти, необхідні для збільшення заробітної плати, Державтоінспекція планує отримати від залучення грошей, які раніше ДАІ відраховувала міліції. Адже на потреби місцевих управлінь МВС зараз відраховують близько 20-30% коштів, отриманих зі штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Що ж стосується розмірів штрафів, то, за словами пана Вахули, вони, вочевидь, зростатимуть. “Про зміну штрафів наразі ще не йдеться. Проте, найімовірніше, їх розміри збільшуватимуться, адже сьогодні розміри грошових стягнень є просто смішними. Наприклад, за порушення правил дорожнього руху штраф лише 7,80 гривні. Зменшити його неможливо, це був би абсурд”, — зазначив Роман Вахула.

Крім того, найближчим часом має змінитися й розподіл функцій між інспекторами дорожнього руху. Траси міжнародного сполучення відтепер обслуговуватиме спецпідрозділ “Кобра”, бійці якого матимуть спеціальну форму, що буде відрізнятися від форми звичайних інспекторів ДАІ. Натомість даїшники стежитимуть за дотриманням правил дорожнього руху лише на трасах обласного та реґіонального значення.

Оксана ЛАБОЙКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *