Нешкідливих наркотиків не буває - "Високий замок", 7 квітня

|

Під час проведення оперативних заходів співробітники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВСУ у Львівській області затримали раніше чотири рази судимого галичанина, який привіз із Західної Європи на Львівщину 1 тисячу піґулок екстазі.

Цю отруту наркоділок планував продати у розважальних закладах. Через кілька днів міліціонери затримали ще одного, раніше двічі судимого ділка, який мав збути 78 піґулок екстазі.

Останнім часом тривогу серед правоохоронців Києва викликають все частіше фіксовані факти продажу синтетичних наркотиків поблизу шкіл та вищих навчальних закладів столиці. Подібна ситуація спостерігається у наших сусідів – Чернівецькій області. На Львівщині, на щастя, випадків продажу наркотиків у школах чи поблизу них не фіксувалося. Але це не означає, що таких випадків немає…

“Офіційно на Львівщині зареєстровано лише 27 неповнолітніх наркоманів, – повідомив начальник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВСУ у Львівській області полковник Олександр Доленко. – Хоча ми розуміємо, що ця “смішна” цифра не відображає дійсності. Ми викривали чимало фактів продажу “модних” наркотиків на нічних дискотеках, у комп’ютерних клубах, інших розважальних молодіжних центрах”.

Спалах розповсюдження синтетичних наркотиків спостерігається в усьому світі, що засвідчили й автори спеціального річного звіту ООН. У цьому документі зазначено, що розповсюдженню синтетичних наркотиків сприяє агресивна реклама, яку організувала наркомафія. Навіть деякі відомі медичні світила доводять, що ці “легкі” наркотики не шкодять здоров’ю, мовляв, їх варто легалізувати. “Це жахливі наркотики, оскільки вони вбивають не серце, а мозок, – попереджає один із співавторів доповіді ООН вчений Антоніо Марія Коста. – Проблема полягає в тому, що мало хто вмирає від синтетичних наркотиків. Нема кричущих заголовків про смерті від передозувань. Замість цього є повільне зниження інтелекту – прихована загроза”.

На Львівщині на заваді розповсюдженню наркотиків серед школярів свого часу стали… злодійські авторитети. Правоохоронці володіють інформацією про “східняк”, який відбувся наприкінці дев’яностих років. На цьому зібранні напівавторитет-напівбізнесмен на прізвисько Китаєць (убитий на вулиці Єфремова у Львові 24 жовтня 1999 року) доповів, що має намір налагодити серйозний бізнес зі збуту наркотиків. Злодійські авторитети дозволили йому займатися цим “бізнесом”, але за однієї умови: щоб біля шкіл наркоторговців близько не було. Бо у кожного бандита є діти… Та часи змінюються. Чернівецькі наркоторговці вийшли на деякі кола у Львові з пропозицією про масовий продаж у Львові наркотиків, призначених саме для молоді.

Першого торговця екстазі міліціонери затримали у Львові два роки тому з 18 піґулками. “Смаглявий українець”, батько якого родом з Ефіопії, клявся, що він… принц цієї країни. Сьогодні синтетичні наркотики вилучають чи не щотижня. У нашу країну вони потрапляють передусім з Польщі та Угорщини. Наркоторговці цих країн знаходять спільну мову з українськими бандюками через заробітчан. А минулого року на Львівщині, вперше в Україні, викрили лабораторію з виготовлення “синтетики”, яку заснували четверо громадян України та двоє громадян Польщі. В одному зі сіл на найсучаснішому обладнанні, захованому у покинутому будинку, на злочинців працювали хіміки з вищою освітою (серед них був навіть кандидат хімічних наук), які виробляли готовий на 90 відсотків амфетамін. Отриманий продукт перевозили до Польщі, у тамтешніх підпільних лабораторіях додавали ще кілька інґредієнтів, і готовий наркотик повертали в Україну.

Довідка «ВЗ»

Екстазі – синтетичний наркотик, який почали розповсюджувати у світі років дванадцять тому одночасно з музичними стилями “рейв” і “хард-кор”. Більшість смертей від його вживання пов’язана з перегріванням та тепловими ударами, адже наркотики порушують терморегуляцію. Екстазі має властивості галюциногенів, призводить до смертельно небезпечного психозу: на піку інтоксикації наркоманам здається, що вони можуть літати, і вони справді летять – з верхніх поверхів будинків чи з мостів. При регулярному вживанні чи передозуванні екстазі викликає схожі на шизофренію, психози з галюцинаціями, які призводять до страху чи агресії.

Вартість однієї піґулки екстазі в Україні – близько 20 доларів США.

Амфетамін – синтетичний наркотик, що з’явився у 1930 році. Вживання амфетаміну призводить до психозу, характеризується параноєю та віртуальними галюцинаціями. Продається як порошок. 1 грам амфетаміну коштує 25-30 доларів США.

Синтетичні наркотики через дорожнечу популярні серед “золотої молоді”. На відміну від синків багатіїв чимало старшокласників з бідних сімей хизуються курінням драпу (стара назва – марихуана) – цигарок з коноплі. Цей наркотик постачають у Галичину з Херсонщини, Криму та інших східних областей країни. Коштує він набагато дешевше.

Коментар фахівця

Мар’яна ЄФИМЕНКО, дільничний лікар-нарколог з проведення антиалкогольної пропаганди серед підлітків Львівського обласного наркологічного диспансеру

– На Львівщині ситуація з підлітковою наркоманією не така жахлива, як у східних областях країни, особливо на Дніпропетровщині. Та заробітчанство батьків за кордоном, інші соціальні фактори не сприяють припиненню розповсюдження наркоманії. Зустрічаючись зі школярами-старшокласниками, переконуємося, що найпоширенішим наркотиком серед підлітків на Львівщині є драп. Підлітки говорять: “Ось я раз покурив, посміявся, і жодної шкоди здоров’ю…”. Не розуміють, що легких наркотиків не буває. А вилікувати молодого наркомана вкрай важко. Період детоксикації проходить швидко.Та після цього з підлітком-наркоманом для повного вилікування слід працювати роками наркологам і психологам.

Бракує серйозної пропаганди про шкідливість наркотиків. Якби її було стільки ж, скільки реклами алкогольних напоїв, ми б застерегли чимало підлітків від хибних кроків.

Якщо батьки підозрюють, що їхня дитина почала вживати наркотики, радимо дзвонити на телефон довіри, який діє при нашому диспансері, – 292-62-63.

Як батькам розпізнати, що їхні діти вживають наркотики?

Фахівці нагадують, що вживання екстазі викликає у споживачів неприродну потребу активно рухатися. Підліток після вживання піґулок починає інтенсивно пітніти і змушений багато пити. На дискотеці у споживачів екстазі від фізичних навантажень підвищується артеріальний тиск.

Про вживання амфетаміну можна дізнатися через висипання на шкірі, слухові та віртуальні галюцинації. Якщо ваше чадо безпричинно сміється весь вечір, навіть коли його караєш, швидше за все, воно накурилося драпу. Останній наркотик має специфічний запах, який відомий прибиральницям деяких шкільних туалетів.

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *