Політизована та корумпована - "Львівська газета", 30 березня

|

Рівень політизації та корумпованості ДПА Львівщини є найвищим в Україні. Це визнав на вчорашньому офіційному представленні нового чільника ДПА у Львівській області Віталія Хилюка голова ДПА України Олександр Кірєєв.

Відтак настанови панові Хилюку були здебільшого в політичному руслі: щоб надалі від податкової не “жахались, як чорт від ладану, а навпаки, щоб вона допомагала підприємцям сплатити податки”. Щоправда, побажання новому керівникові не обмежилися суто “лірикою”. Зокрема, Олександр Кірєєв доручив Віталієві Хилюку особливо ретельно перевірити фірми-експортери, а також фірми, які користуються податковими пільгами і “за мільйонних оборотів не сплачують до бюджету жодної копійки”. На представлення також завітав голова ЛОДА Петро Олійник, давній знайомий пана Хилюка ще по Червонограду. Губернатор пообіцяв, що незабаром Асоціація підприємців Львівщини, облрада, ЛОДА та ДПА підпишуть угоду про чесну та прозору співпрацю.

Загалом більшість зауважень Кірєєва стосувалися не стільки функціонування Львівської ДПА (хоча й більшість каменів летіло таки в її бік), скільки податкової загалом. Він також зазначив, що податківці програють 80% усіх судів, причому серед програних позовів є частина таких, які ініціювала сама ДПА. Тож податковій необхідно підвищити рівень юридичної служби. Що ж до намірів повністю ліквідувати податкову міліцію, то голова ДПА України переконаний, що це не доцільно, “але її треба перевести у вужчу площину, тобто працювати з 15-20% тих, хто ухиляється від сплати податків”.

Тим часом для формування нової команди у Віталія Хилюка часу не багато – півтора місяця. При цьому податкова люстрація по-львівськи виглядатиме доволі оригінально – найближчими днями всі керівники підрозділів Львівської ДПА повинні написати заяви на звільнення, оголосив Олександр Кірєєв. Після того ж, як пан Хилюк придивиться до тієї чи іншої людини, то зможе вирішити, кого залишати, а кого перевести на іншу посаду, а чи взагалі звільнити з лав ДПА. Щоправда, сам пан Хилюк поспішив запевнити, що жодних “чорних списків” не складатиме, а з податкової підуть лише ті, хто відверто порушував закон, а також брав участь у фальсифікаціях виборів. Адже лише у Львівській області відкрито сім кримінальних справ проти податківців, і буквально вчора затримали одного з заступників голови ДПІ міста Львова, про що повідомив пан Кірєєв. Зменшиться і кількість заступників голови ДПА Львівщини: якщо в Мирослава Хом’яка їх було вісім, то тепер їхня кількість не повинна перевищувати трьох-чотирьох.

Вікторія Бондарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *