Крок до відповідальності за тих, хто в утробі - "Львівська газета", 21 березня

|

Унікальний мистецько-медичний проект “Який чарівний цей світ”, що відкрили у “Дзизі”, вже викликав широкий резонанс у місті й поза ним. І на це є вагомі підстави.


Адже 25 об’ємних (тривимірних) ультразвукових зображень розвитку плоду в утробі матері, які виконали фахівці Львівського центру репродуктології “Інтерсоно” (медичний директор Тетяна Мороз і лікар цієї клініки Ігор Палига), та тематичний мистецький перформенс-плакат відомого митця Влодка Кауфмана презентують широкій громаді – вперше в Україні – світ та емоції ще ненародженої дитини, а також роздуми, наскільки людині дозволено бути богом.

“Я був трохи здивований, коли почув пропозицію зробити виставку від людей, далеких від мистецтва, – сказав на відкритті художник Влодко Кауфман. – Але виявилося, що серед медиків також є дивні, неординарні люди. А тема – показати портрети ще ненароджених людей є настільки цікавою, такою, що не лише інтригує, а й шокує, що я у свій спосіб вирішив долучитися до цієї ідеї людських можливостей, спроби з’ясувати дозволеність людини втручатися в речі, які не входять до її компетенції”. А вже в розмові з “Газетою” додав: “Я хотів акцентувати увагу на тому, що нині людина може багато: починаючи від рішучості перервати у собі нове життя до клонування. І тут виникає широкий спектр питань: від можливостей науки до проблеми віри. Я не даю відповіді на ці запитання (зрештою, як і автори виставки), а просто звертаю на них увагу”.

“Газета” вже писала, що, за задумом організаторів, проект покликаний долучитися до запобігання незапланованих вагітностей і – як їхнього наслідку – абортів, що руйнують життя ще ненароджених людей і дуже часто репродуктивне здоров’я жінки. А ще поглибити психологічний зв’язок між майбутньою дитиною і батьками. Адже, незважаючи на те, що малюк дев’ять місяців перебуває у лоні матері, вже з 9-10-го тижня він є таким, як ми, – з руками, ногами, головою, може бавитися і відпочивати. А після 26-го тижня вагітності за допомогою сучасної техніки можна помітити посмішку та сум на його обличчі, задумливість і переляк. То, може, дні народження, запитують медики, варто святкувати на дев’ять місяців раніше, ніж ми це робимо? Може, й так.

“Подивіться в очі дітей, які ще не народилися, – закликала присутніх на відкритті заступник начальника головного управління охорони здоров’я Ірина Микичак. – Ці портрети дітей у материнському лоні – це людський подвиг медиків допомогти людям стати добрішими, більш чуйними, зберегти життя на Землі”.

Як зізналася “Газеті” чи не головний ініціатор цієї події, економічний директор “Інтерсоно” Олена Мороз, важливо те, що до їхньої клініки вже звернулися декілька шкіл і училищ із проханням провести в рамках виставки спеціальні лекції для їхніх вихованців. Цікаво, що з училища №33 хочуть прийти чотири групи (по 20 осіб у кожній), де жодної дівчини. Але чоловіки, вважають медики, не менше за жінок відповідають за тих, хто в утробі.

Ярина Коваль

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *