“У єдиній мегапартії може бути масовий “одобрямс” - "Львівська газета", 15 березня

|

Розмова з Олегом Канівцем, головою ініціативної групи зі створення фракції БЮТ у Львівській облраді. Екс-керівник фракції “Наша Україна” Олег Канівець несподівано покинув лави однойменної партії та вступив до ВО “Батьківщина”. Разом із колегами-депутатами має намір створити у Львівській облраді нову фракцію БЮТ. Опинившись у новій політичній структурі, бажає активно зануритися в партійну роботу, щоби підняти авторитет “Батьківщини” в регіоні, а найважливіше – підтримати її лідера.

– Пане Олеже, що спонукало до такого несподіваного рішення – вступити в “Батьківщину”?

– Зауважу, що у своїх діях я послідовний… Пам’ятаєте, ми ще 31 грудня задекларували депутатським корпусом облради підтримку Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра. Як і тоді, вважаю, що Юлія Володимирівна – рішучий політик, яка до 2006 року зможе навести лад у регіонах і провести кадрову чистку в тих відомствах, чиновники яких заплямували себе розкраданням бюджетних коштів, співпрацею з Кучмою та його режимом, а також фальшуванням на виборах. Коли Юлію Володимирівну призначили прем’єр-міністром, зауважив, що в оточенні Президента є група людей, яка намагається плести інтриги довкола неї, що завдає шкоди її авторитету. До речі, те саме відбувається на Львівщині. Тому думаю, що потрібно політично підтримувати уряд і прем’єр-міністра. Це головна причина мого вступу в цю партію.

– Ви вважаєте, що “Народний Союз Наша Україна” не має майбутнього?

– На період до 2006 року він матиме майбутнє, оскільки є колосальний кредит довіри виборців до Президента, який є почесним головою цієї партії. Тобто тактично цей проект є правильним стосовно перемоги на парламентських виборах 2006 року, але якщо ця провладна партія діятиме таким адміністративним чином і надалі, то боюся, вона розгубить свій авторитет.

– Як оцінюєте, що губернатора Петра Олійника призначено керівником оргкомітету НСНУ?

– Ставлюся негативно, оскільки вважаю, що йому цього не потрібно. Те, що Петро Михайлович – член партії, повинен бути в обласному бюро – це я підтримую, але очолювати партію – це хибний крок. Застосування такого адмінресурсу він нової влади на сході чи на півдні, де потрібно активно боротися за електорат Президента, можу зрозуміти, однак такі речі в західних областях вважаю щонайменше недоречними.

– Якої думки про створення коаліції НСНУ, БЮТу та НПУ?

– Цей момент розцінюю позитивно, хоча мені важко сказати, наскільки міцним буде союз із партією Литвина. Я волів би бачити його радше в такій конфігурації: НСНУ, БЮТ і правиця – УНП, НРУ, а на Львівщині – ще КУН, “Свобода”, Народний Союз “Українці”.

– Подейкують, що ви очолите львівський осередок партії ВО “Батьківщина”, замінивши на цій посаді Івана Деньковича?

– Це версія недоброзичливців. Не маю на меті очолювати партію, а лише через інструмент – обласну раду – допомогти покращанню її авторитету на рівні області. Тобто хотів би бачити себе в активній партійній роботі, розбудовувати партійні організації в області, використовуючи авторитет депутатів облради в їхніх районах. Керівництво партією мене не цікавить.

– Як тепер складатимуться стосунки облради з облдержадміністрацією?

– Тісна співпраця для виконання соціально-економічної програми розвитку області. В облраді нашою метою є співпраця з фракціями “Народний Союз Наша Україна”, УНП, НРУ та КУНу (якщо такі сформують). Я вважаю, що депутатів треба згуртувати в міжфракційне об’єднання, для прикладу з тією ж назвою – “Сила народу”. Це цілком логічний і нормальний крок. Зазначене об’єднання становило б більшість, яка співпрацювала б із теперішньою облдержадміністрацією, підтримуючи її в усьому. А фракція БЮТ мала б змогу конструктивно критикувати дії влади, водночас підтримуючи її. Ви розумієте, якщо всі будуть в єдиній мегапартії, то матимемо масовий “одобрямс”. І тоді не буде здорової думки.

Розмовляв Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *