Ростислав НОВОЖЕНЕЦЬ: Бажаю собі щастя - "Поступ", 14 березня

|

Керувати одним із найскладніших районів Львівської області призначили Ростислава Новоженця. Його кандидатура стала несподіванкою для всіх — навіть для самого кандидата.

— Як Ви дізнались про те, що Петро Олійник запропонував Вашу кандидатуру на посаду голови Яворівського району?

— Дізнався несподівано. О десятій годині вечора мені на мобільний зателефонував “анонімний абонент”. Я довго не міг зрозуміти, хто телефонує. Лише згодом упізнав — Петро Олійник. Несподівано було ще й тому, що ми подали іншу кандидатуру від УРП “Собор” — Володимира Сайчака, голову штабу Ющенка в Яворівському районі. Очевидно, мені запропонували очолити Яворівську РДА після того, як народний депутат Володимир Яворівський запропонував іншу — несподівану та незнайому для всіх кандидатуру — Віталія Домашовця. Я пропозицію Петра Олійника обдумав. Це питання навіть розглядалося на політраді нашої партії. Залишити партійний орган і піти в район напередодні парламентських виборів 2006-го року я не можу. З керівництвом “Собору” ми домовилися, що я поєднуватиму дві посади. Це має допомогти ефективніше вирішувати питання району, бо, повірте, я набагато легше достукаюся в будь-які двері, ніж інший голова районної адміністрації, враховуючи і політичні впливи, і контакти з Києвом тощо.

— Як Ви знайомились із проблема Яворівського району?

Я ініціював створення в районі політради партій-переможців. Ця рада має стати дорадчим органом, який підтримуватиме й допомагатиме новій владі, й, якщо потрібно, критикувати. В раду ввійшли партії НРУ, НУ, КУН і УРП “Собор”. Також зустрівся з активом політичних партій району, де познайомився з проблемами. Планується також зустріч з представниками “Ділової Яворівщини” — об`єднання промисловців і підприємців.

— Про які основні проблеми району Вам розповіли?

Надзвичайно гостро стоїть проблема працевлаштування, бо 30–35% людей працюють за кордоном, а значна частина ледве зводить кінці з кінцями. Передовсім треба сприяти малому та середньому бізнесу. Для того треба захист влади, спрощення всіх процедур і допомога. Є проблеми щодо працевлаштування на АТ “Сірка” десяток тисяч людей. Треба розглядати інвестиційні проекти, щоб оздоровити підприємство, бо сірка — дефіцитний матеріал, і просто закрити підприємство було б необачно.

Друга проблема — це боротьба з контрабандою, але не з тими, хто краде “колоски пшениці”. Йдеться про розкрадання державної власності, про контрабанду товарів у особливо великих розмірах. Окрема розмова про спеціальну економічну зону. Я переконаний, що СЕЗ – дуже потрібна. Було створено чимало підприємств. Є така неперевірена інформація, що низка підприємств тільки реєструвалися в тій зоні, а працювали за межами Яворівського району, в іншій області і жодної користі для Яворівщини вони не принесли.

Третя проблема – використання Яворівщини як краю з цікавою природою та ландшафтом. Це недоторканий край: підприємства не працюють, дихається легко. Гостро стоїть питання роботи мера Яворова – Постовитюка. Наші партії наполягають на усуненні його з посади. А надто, що він є членом СДПУ(о). Яворівщина – це цілий згусток проблем. Є неозора територія, яку відвели під військовий полігон. Сюди приїжджають військові з інших держав і не завжди дотримуються міжнародних норм, а можливо, й застосовують нові види озброєння. З одного боку, слід, щоб кошти від маневрів надходили в місцевий бюджет, а з іншого – не можна допускати, щоб застосовувалися види озброєння, які шкодять населенню.

— Багато людей скептично ставляться до Вашої кандидатури як до керівника району. Що Ви їм відповісте?

— Мій трудовий шлях свідчить про те, що в мене є достатньо управлінського досвіду у вирішенні проблем.

— Яку кадрову політику проводитиме новий голова Яворівської РДА?

— Усіх тих, які підтримували попередній режим, брали участь у фальсифікаціях виборів, хто зловживав владою, в обов`язковому порядку будуть звільнені. Про це мені розкажуть звичайні мешканці. Кожен знає, де хто крав, де хто має підпільні пилорами, хто працює на стару владу, хто розтягує металоконструкції, хто задіяний в оборудках старої влади. Люди все знають. Залишилося тільки роздати доручення правоохоронним органам, які б мали з`ясувати ситуацію.

— Де братимете нових спеціалістів?

— Я вже звернувся до всіх партій-переможців Яворівщини, щоб вони запропонували кадрові пропозиції. Бо я б хотів опиратися на місцеві кадри.

— Якою буде співпраця з теперішньою опозицією?

— Опозиції не буде. Такі партії як Партія реґіонів, СДПУ(о) – не мають ідеології. Вони створені як комерційні проекти чи під конкретних осіб. Хіба вони протистоятимуть законним діям влади. А політичної опозиції, обґрунтованої, від них сподіватися не варто. А надто, що їх не підтримує населення. Вони або будуть покірні, як ягнята, або їх взагалі не буде.

— Який перший документ Ви підписали як голова Яворівської РДА?

— Розпорядження “Про приступлення до виконання обов`язків голови”. Далі дав зразки своїх підписів, а потім підписав звільнення трьох заступників голови.

— Що Ви побажаєте собі як голові Яворівської районної адміністрації?

— Собі я побажаю щастя. Коли я знатиму, що за мною – громада, то мені не потрібно буде оглядатися на те, на скільки популярними чи ні будуть мої рішення. Це і є – щастя.

Розмовляв Роман ВІНТОНІВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *