В очікуванні справедливості - "Львівська газета", 14 березня

|

Минулого тижня народний депутат Михайло Косів заявив про свій намір подати цього тижня на розгляд Верховної Ради України законопроект про визнання Української Повстанської Армії воюючою стороною у ІІ світовій війні. Він переконаний, що цього разу законопроект затвердять. Імовірно, що ВР розглядатиме його у квітні. “Думаю, що нарешті є шанси для затвердження цього проекту. Ліві, звичайно, будуть проти, але на всіх інших є важелі впливу”, – сказав Михайло Косів у коментарі агенції “Гал-інфо”.

Втім підставою сумніватися у безхмарному вирішенні проблеми може бути чергова невдала спроба зрушити її з місця, яку зробив на початку лютого Олег Тягнибок, голова ВО “Свобода”. Депутатський запит Олега Тягнибока до Президента України Віктора Ющенка, в якому він просить видати указ “Про визнання боротьби за свободу і незалежність України, яку з березня 1939 року до кінця 50-х років проводили Організація Українських Націоналістів (ОУН) та Українська Повстанська Армія (УПА), національно-визвольною боротьбою та визнання ОУН-УПА воюючою стороною у
ІІ світовій війні”, парламент не підтримав. За скерування цього запиту Президентові проголосували лише 120 народних обранців.

– Фактично психологічно Верховна Рада не змінилася, її склад залишився той самий. Але ми все таки сподівалися, що з приходом нової влади та зміною атмосфери в суспільстві буде більша підтримка таких намагань, – зазначив “Газеті” Олег Тягнибок.

Пан Тягнибок вважає, що слова Віктора Ющенка про необхідність шукати порозуміння між вояками Радянської Армії та ОУН-УПА були двозначними й така відповідь Президента не є позитивною стосовно проблеми державного визнання
ОУН-УПА.

– Мені здається, що не в порозумінні нині полягає проблема. Потрібно визнати ОУН-УПА воюючою стороною і надати можливість ветеранам, які ще залишилися живими, користуватися тими пільгами, якими користуються ветерани Радянської Армії. Вважаю, що необхідно тиснути на Президента, щоб відповідні рішення ухвалили. Мені б дуже хотілося, щоб законопроект, який уніс Михайло Косів, підтримали, – каже Олег Тягнибок.

Підтримати законопроект Михайла Косіва обіцяє Олекса Гудима, голова ЛОО УНП, який теж неодноразово вносив свої пропозиції стосовно вирішення проблеми. Проте УНП ініціює іншу схему – законопроект у ВР повинен внести Кабінет Міністрів України. Такий варіант УНП затвердила у своїй заяві, прийнятій на з’їзді 26 лютого 2005 року.

На відміну від Олега Тягнибока, він вірить у Віктора Ющенка, а особливо у прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, яка під час своїх виступів на Галичині постійно говорила про готовність визнати УПА на державному рівні.

– Коли уряд подасть цей законопроект, то це буде перевіркою всіх тих фракцій, які пропонували підтримувати програму діяльності прем’єр-міністра. Депутати покажуть своє обличчя. Може виявитися, що не всі, які били себе в груди, переконуючи в патріотизмі, натиснуть кнопки “за”, – каже пан Гудима.

Альтернативний варіант розвитку подій має також Олег Тягнибок. У разі провалу законодавчої ініціативи Михайла Косіва, він пропонує піти шляхом парламентських слухань, на яких, окрім депутатів, можуть бути присутніми також представники різних політичних партій і громадських організацій. Провести такі слухання, на його думку, можна було б напередодні 14 жовтня, днем УПА.

– Можливо, широкі обговорення цього питання із залученням влади та громадськості принесуть позитивні зрушення у вирішенні проблеми. Вояки ОУН-УПА так само воювали за українську державу, тому справедливість мусить узяти гору, – наголосив Олег Тягнибок.

Без сумніву, комуністи вперто блокуватимуть вирішення проблеми визнання ОУН-УПА. З ними навряд чи вдасться домовитися. До антагоністів належать також соціалісти. Зважаючи на заяви їхнього лідера Олександра Мороза про те, що, мовляв, питання про визнання УПА воюючою стороною не має шансів бути вирішеним упродовж наступних десяти років, можна передбачити, що соціалісти не голосуватимуть “за”.

Стосовно інших політичних сил у парламенті, то, як запевняє Михайло Косів, із ними вдасться порозумітися. Серед імовірних союзників – “Регіони України” та СДПУ(о).

Віра Карпінська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *