Іван Гаврилюк, кіноактор, народний депутат України:„Аби відродити українське кіно, потрібна лише політична воля”

|

„Українського кіно в Україні не існує. Кіновиробництво було знищено на початку 90-х років, і знищено свідомо. При владі опинилися безликі сірі істоти, для яких поняття Україна та український нічого не означали.

Як би це банально не звучало – кіно є одним з найважливіших мистецтв. Кіно є обличчям народу, обличчям нації. Однак, нікому з наших державних мужів навіть не приходило в голову, що через кіно можна позиціонувати себе у світі.

Свого часу ми з групою колег написали проект закону про кіно, використавши найкращий світовий досвід побудови кіноіндустрії. Однак прийнятий був закон, розроблений Кабміном, закон абсолютно радянський і поганий.

Зараз зініційовані парламентські слухання, які, на жаль, крім крику та галасу, ні до чого не привели.

А вихід з положення є, і він дуже простий. У нас є багато молодих талантів, чудова матеріальна база на тій же кіностудії імені Довженка, прекрасні робочі площі, які потрібно просто оновити та реконструювати. Невже держава не може знайти на це 40 мільйонів доларів. Аби відродити українське кіно, потрібна лише політична воля.

І головне – потрібно виокремити кіновиробництво зі структури міністерства культури. Мені говорять, що створення нових структур є не модним. Але я буду переконувати всіх, включно з Президентом у потребі заснування держкомітету з кінематографії. Жоден міністр культури, який би талановитим він не був, не потягне цю галузь. Кіно повинна керувати людина, яка розуміється в ньому”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *