Дороге задоволення - "Львівська газета", 10 березня

|

Напередодні 8 березня квіти традиційно дорожчають, проте цьогоріч ціни на них побили всі рекорди: подекуди за троянду продавці просили 20-25 гривень. Наступного, постсвяткового дня ціни знизили. Проте все одно квіти є доволі дорогим задоволенням.

Нагадаємо, що компанії-імпортери квітів заявили про підвищення мита. Представник компанії “Камелія” Тетяна Костюкова зазначила: якщо раніше митниця оцінювала, наприклад, вантажівку з імпортними квітами в 50 тисяч доларів США і з цієї суми платили податки, то тепер митниця оцінює ту ж партію квітів у 80 тис. доларів, при цьому не враховуючи фактичної ціни, яку сплатили імпортери при купівлі квітів. Відповідно, обсяги рослин, які завозять в Україну, різко зменшилися. Підприємці наголошують: хоча впродовж останніх п’яти років в Україні з’являється дедалі більше “квіткових ферм”, усе одно вітчизняні виробники не можуть задовольнити попит. А навесні, напередодні 8 березня, 70% квітів, які продають на ринках і в магазинах, є імпортними.

У відповідь прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла найближчим часом вирішити ці проблеми, а також спростити та здешевити процедуру розмитнення інших продуктів, які мають обмежений термін зберігання. Проте на останній сесії парламент так і не розглянув цього законопроекту.

Відповідно, квіти вже подорожчали. Вчора, 9 березня, троянда коштувала 10-15 гривень, тюльпани продавали по 3-4 гривні за штуку, за такою ж ціною пропонували підсніжники. На запитання, чому так дорого, продавці тільки розводять руками й кажуть: “У всіх так”. А також нарікають на негоду та проблеми на митниці. Експерти вважають, що подорожчання спричинило декілька чинників – і сезонне збільшення попиту, і нетипові для весни завірюхи. Не останнє місце тут відіграли проблеми експортерів на митниці.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *