Депутати про "дитячі" території - "Ратуша", 3 березня

|

Скидається, незабаром львівським малятам ніде буде “пекти пасочки”. Чотириста три дитячі майданчики Львова — практично єдині території у місті, де діти можуть віддатися такого роду забавам, — під загрозою повільного “вимирання”. Саме до такого висновку дійшли деякі депутати міськради, опрацювавши запропоновану їм ухвалу “Про затверження схеми розміщення дитячих та спортивних ігрових майданчиків”.

Голова постійної депутатської комісії з питань молодіжної політики, спорту і туризму Віталій Загайний вважає помилкою те, що проект ухвали доручено готувати управлінню архітектури міськради. “Коли ми ознайомилися з цим проектом, виявилося, що там безліч найнеприємніших моментів — починаючи від змінених площ до не зовсім точно вказаних адрес. Ця ухвала є кроком назад”. Найяскравішим прикладом цього пан Загайний називає дитячий майданчик, що на вулиці Грінченка, 2. Площу 1 200 квадратних метрів управління пропонує скоротити до 550. На решті ж території спорудити однопід’їздний 9-поверховий будинок. “Завдяки запропонованій архітекторами ухвалі, постраждає більше тридцяти відсотків дитячих майданчиків”, — вважає депутат Загайний. Здебільшого, мова йде про земельні ділянки Франківського, Галицького, частини Личаківського районів Львова.
“Складається враження, що спочатку дитячі майданчики об’їздили певні будівельні компанії, які сказали, що отут цікаво було би побудувати, і поставили навпроти цих територій “пташечки”. А потім подали свої побажання в управління архітектури, і воно, керуючись не нашими пропозиціями, а їхніми, створила саме ухвалу”, — говорить детутат Юрій Кардашевський.
Народні обранці вбачають небезпечну тенденцію в наступному: демонструється, що в цілому кількість майданчиків не скорочується, попри те, їхня площа зменшується – як і зручніть доступу до неї дітей. “Майданчик, котрий раніше був у зручному місцерозташуванні, переносять на задвірки, а оце зручне місце потрапляє під житлову забудову”, — обурюється Віталій Загайний. У депутатської комісії також є не інформація про те, що адреси деяких майданчиків дублюються адресами дитячих дошкільних установ.
Як черговий приклад, детутати наводять ситуацію у Галицькому районі міста. З тридцяти трьох дитячих майданчиків, розташованих тут, більшість планують перенести. “У старій частині міста з її вузькими вулицями зробити це практично неможливо. Виходить, що дитячі майданчики потрібні тільки тим людям, котрі звертаються до нас, та нашій депутатській комісії. Подивіться, на території багатьох дитячих майданчиків стоять смітники. Називаю конкретні приклади: вулиця Краківська, Вороного, 4, Невського, 1. Комунальні підприємства, котрі повинні опікуватись цими територіями, аби там було чисто, навпаки, створюють умови, щоби звідти забрати дітей. Зрештою, туди перекочують бомжі, а з часом таку земельну ділянку, коли від неї вже відбили батьків і дітей, легше віддати в руки якимось бізнес-структурам”, — вважає Юрій Кардашевський.
Депутатська комісія має намір підготувати альтернативний проект ухвали. Крім того, на думку депутатів, схему кожного дитячого майданчика треба узгоджувати з народним обранцем відповідного округу. Змінений та вдосконалений проект ухвали, котра вирішуватиме долю дозвілля львівських малюків, депутати представлять на черговому пленарному засіданні сесії міськради.

Наталка ПОНУРКЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *