Будинок на кістках закатованих - "Високий замок", 3 березня

|

Будівництво житлового будинку на подвір’ї колишнього СІЗО КДБ на вул. Степана Бандери, 1 у Львові призупинили, повідомила “ВЗ” депутат Львівської міськради Віра Лясковська. Це сталося після скандалу навколо території, яку за Австрії називали тюрмою Лонцького. Про це місце, оповите таємницями, ходять легенди – одна від одної жахливіша.

Як розповідають, у 40-50-х роках минулого століття тут масово катували, розстрілювали і закопували людей. Тепер управління СБУ у Львівській області хоче спорудити тут шестиповерховий житловий будинок для своїх працівників. Депутати міськради категорично не дають дозволу. Кореспондент “ВЗ” у розмові з Вірою Лясковською з’ясувала досі не відомий історичний факт: прах головнокомандувача УПА Романа Шухевича зберігається у скриньці в лісі на території Хмельниччини. Раніше припускали, що рештки Романа Шухевича лежать саме на території тюрми Лонцького у Львові.

“Цієї суботи, 5 березня, о 15 годині біля стін тюрми Лонцького (з боку вул. Коперника) відбудеться молебень-реквієм за мучеників, закатованих у тюрмі, – каже Віра Лясковська. – Хай люди приходять зі свічками, з архівними фотографіями. Ми маємо документальні підтвердження злочинів на території найстрашнішої на Львівщині тюрми-катівні, просякнутої кров’ю, криками, муками і трагедією тисяч людей”. Група львівської інтелігенції звернулася до Президента України Віктора Ющенка та голови СБУ Олександра Турчинова з відкритим листом. Під цим зверненням підписалися такі відомі громадські діячі, як Роман Іваничук, Ольга та Михайло Горині, Лариса і Тетяна Крушельницькі, Віра Лясковська, Юрій Шухевич та інші. Вони вимагають провести розслідування і виявити ініціаторів незаконного будівництва, а на місці тюрми-катівні спорудити каплицю та меморіал. “Тут, починаючи з 1939 року, коїлись неймовірні за жорстокістю злочини, – йдеться у зверненні. – Сотні невинно убієнних в’язнів штабелями закопували у трьох великих ямах на подвір’ї тюрми, а також у підвалах”. Тисячі українців, за даними авторів звернення, були розстріляні тут під час німецької окупації і згодом, аж до середини 1950-х років. “На подвір’ї катівні лише декілька шурфів виявили 242 розрізнених фрагменти людських кісток, – кажуть вони. – Це означає, що садисти могли і розчленовувати своїх жертв”.

Натомість, як свого часу заявив пресі екс-начальник управління СБУ у Львівській області Володимир Хімей, архівні матеріали підтверджують, що в цьому місці розстрілів не проводили. “Якщо мерія має намір споруджувати на цьому місці меморіал, то мала б виділити для управління СБУ іншу рівноцінну ділянку”, – сказав він. Як повідомили в управлінні СБУ у Львівській області, земельна ділянка на вул. Степана Бандери, 1 належить управлінню, і вони лише просять міську раду надати дозвіл на її перепрофілювання для спорудження житлового будинку. А тепер тут, пояснили в управлінні, велися підготовчі земляні та пошукові роботи, а не будівництво. “Ми готові розглянути можливість виділення якоїсь частини території та приміщень будь-якій зацікавленій організації, яка спорудить тут меморіал-пам’ятник”, – заявили в управлінні СБУ.

П’ять років тому товариство “Меморіал” проводило розкопки на території тюрми Лонцького і знайшло фрагменти кісток. Кістки знайшли тут також під час пошукових робіт у жовтні минулого року, і їх відправили на експертизу в прокуратуру. Але результатів досі не оприлюднено.

Олександра ХАРЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *