Віктор Ющенко, Президент України: „Цвинтар орлят – це питання львівської громади і тут ніякого насилля не буде”

|

„Я розумію, що компромісу буде досягнуто: якась сторона піде іншій на зустріч. Що буде балансом зараз говорити трохи важко, можливо, проект примирення буде достатнім для того, щоб львівська громада зрозуміла, що тіла наших героїв, наших воїнів, які будуть лежати поряд з воїнами УПА, воїнами другої світової війни, воїнами вітчизняної війни та воїнами січових стрільців – це частка, яку треба сприйняти, як ключову цього проекту, як ключову відповідь на виклик.

Я одне прошу розуміти, ми зараз можемо вести дискусію роками по словах, я знаю що це не просто риторика, це дискусія про зміст, який уявляється одною і другою стороною. Я лише хочу сказати – давайте не забуваймо, що є дитиною, яку ми купаємо в цій ванні. Не забуваймо, яка наша мета, якого стану відносин ми маємо досягнути. Головне – щоб ми не втратили з роками нові українські можливості, які ми були зобовязані побачити, підтримати, ніж позиціонуватися і вести.

Як на мене, то це складна політична полеміка. Повірте, стояти роками на позиції, яка блокує діалог нераціонально. Емоційно це сприйняти можна, але з точки зору національних можливостей, можуть появитися такі спеціальні моменти , які будуть швидше за все говорити – давайте ми навчимося бути мужніми у цих кроках і далекоглядними, аніж впертими і простими у тлумаченні змісту.

Безумовно це питання львівської громади, я можу як простий громадянин сказати, безумовно тут ніякого насилля над цим не буде. Я буду слухати вас і чинити як президент виключно з позицій громадського контексту у цьому конфлікті, але буду завжди звертатися до громади з одним проханням: друзі, нам потрібно вийти з цього конфлікту. Це з точки зору українського прогресу, дороги на Захід, з точки зору інтеграційних процесів до Євросоюзу, точки зору тих речей, які робить Польща.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *