Чиновники не встигають приготуватися до вшанування 150-ї річниці від дня народження Івана Франка - „Поступ“, 10 лютого

|

Святкування 150-річчя від дня народження Івана Франка відбудуться в серпні наступного року. Вперше вони пройдуть під егідою ЮНЕСКО. За словами як обласних, так і місцевих чиновників, святкування можуть відбуватися на досить низькому рівні і нічим не відрізнятимуться від попередніх. Уже існує загроза невиконання запланованих заходів через відсутність державного фінансування та брак часу.

Село Нагуєвичі Дрогобицького району, де народився Іван Франко, завжди приваблює туристів і прихильників творчості письменника. Тут розташована садиба Франка, відтворена у 1981 році, заповідник „Нагуєвичі“ та музей Франка, який побудували до 130-річчя Каменяра, 1986 року.

Оглядати музейні експонати для відвідувачів взимку непросто — у приміщенні музею не тепліше, ніж на вулиці. Причина — часте відімкнення електроенергії. Газу теж немає. Як кажуть працівники музею, на електричне опалення щомісяця треба витратити 6-7 тис. гривень. Сільський голова Нагуєвичів Ярослав Мацько, котрий обіймає цю посаду з 1997 року, говорить, що неодноразово звертався до колишнього президента, прем`єр-міністра, інших центральних органів влади по допомогу.

“З 2000 року я звертався у вищі інстанції, а також до головного оргкомітету із святкування 150-річчя Франка, щоб нам допомогли в газифікації села і створенні інших умов, які потрібні селу: ремонт доріг, Народного дому „Просвіта“, — скаржиться сільський голова. — Але досі нічого в цьому напрямку не зроблено. Відповіді з боку голови оргкомітету, Віктора Медведчука, голови СДПУ(о), не було“.

Щоправда, Франко не був цілком поза увагою представників СДПУ(о). Щорічно вони неодноразово приїжджали у Нагуєвичі зі журналістами. За словами Ярослава Мацька, гості покладали квіти, поставили навіть одну стелу, у Львові ж садили троянди, відремонтували пліт. Однак на більше не спромоглися, залишивши мешканців сам на сам із проблемами. Сусідні села можуть похвалитися газом. А от для нагуєвичівців газ — це давня мрія. Втім навіть за нормального фінансування потрібно буде понад рік, щоб провести газ до 800 будинків, які є у селі, тому, найімовірніше, історичне село відзначить 150-ту річницю Франка без газу в оселях.

До святкування залишилося півтора року. А необхідно ще відремонтувати шосе, яке веде до села, музей у Нагуєвичах. У заповіднику давно потрібно відновити скульптури. Одно слово, роботи чимало, а коштами наразі й не пахне. Хоча про підготовку до святкувань 150-річчя вперше заговорили на державному рівні ще 2001 року.

Ігор Голяк, голова Дрогобицької районної ради розповів, що в 2001 році було створено організаційний комітет зі святкування 150-ї річниці з дня народження Івана Франка.

“Проте цей оргкомітет не діяв у зв`язку з різними причинами, переважно політичними. — продовжує Іван Голяк. — А 2003 року указом президента було сформовано новий оргкомітет, який жодного разу не збирався. І якщо ми зараз, образно кажучи, не встигнемо потрапити в рядок до державного бюджету в інвестиційну програму, то можливість нормально підготувати заходи буде нереальною. Я пам`ятаю святкування 145-ї річниці, коли в режимі цейтноту, в авральному режимі все робили: впорядкування садиби, музею. Встигли підготуватися. То була 145-та річниця. А зараз 150-річчя пройде під егідою ЮНЕСКО. Ситуація тривожна й дивна“.

На організацію необхідно чимало часу. Адже у програмі заходів передбачено ремонт пам`ятника Каменяреві у Львові, а також університетської аудиторії, де він навчався, й бібліотеки, в якій працював. Ремонту потребує і Дрогобицький педагогічний університет, котрий спромігся і без державної підтримки видати тритомник „Вибрані твори Франка“ до 150-річчя.

“Як кажуть обласні чиновники, вони вже зробили крок назустріч і чекають на співфінансування всіх заходів з державного бюджету“, — каже Ігор Голяк.

Надії покладають зараз на нову владу області. Принаймні нові керівники обіцяють, що зі списку головних завдань розвитку Львівщини на 2005 – 2006 рр. комплекс культурно-мистецьких заходів з відзначення ювілею Франка таки буде проведено (постанови з цього приводу ще не ухвалив Кабмін).

Утім навіть 8-10 мільйонів гривень — мізерна сума як на постать Івана Франка. Отож достойне проведення святкування має не лише загальнодержавне значення, зважаючи на постать та величину Франка в світовій літературі. Це ще один тест на зрілість чиновників та вміння визначати пріоритети в фінансуванні та робити усе вчасно. А поки верхи думають, українська культура чекає.

Олена ДУБ, Ганна ГОПКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *