Судді затягують справу Скнилова - „Поступ“, 2 лютого

|

Коли ж продовжать судове засідання за фактом Скнилівської трагедії? На це запитання наразі відповіді немає. Подальшого слухання справи чекають майже 600 потерпілих, свідків та родичів загиблих, а також підсудні.

Нагадаймо, що слухання справи за фактом авіакатастрофи літака СУ-27 на Скнилівському летовищі, яке відбувалося в Апеляційному суді Львівської області 21 січня, було призупинено і перенесено на невизначений термін. Офіційною причиною перерви став брак коштів на організацію судового процесу та відрядження до Львова трьох суддів Військового апеляційного суду Центрального реґіону.

Як повідомив „Поступу“ адвокат Віталій Домашовець, він та його підзахисні нічого не знають про можливу дату продовження засідання. „Ніхто й досі не сповістив нас про це“, — зазначив він. Обурена таким станом справ й інша сторона. Голова Львівської міської громадської організації „Скнилівська трагедія“ Стефан Козак також підтвердив кореспондентові „Поступу“, що й потерпілих ще не повідомлено про закінчення перерви в засіданні, яку суд оголосив 24 січня. Аби якнайшвидше з`ясувати, коли ж судді отримають кошти на свої відрядження, Стефан Козак після оголошення перерви скерував листа до Державної судової адміністрації України та центральних органів влади від імені потерпілих. У листі зазначено: те, що немає грошей на проведення судових засідань і відрядження суддів, є спробою штучно затягнути розгляд справи. Проте, за словами пана Козака, наразі з Києва не надійшло хоча б письмового підтвердження, що „нагорі“ лист бодай хтось прочитав.

З іншого боку, заступник голови Державної судової адміністрації України Леонід Богданов у коментарі „Поступу“ повідомив, що на грудень минулого року суддям, які ведуть Скнилівський процес, для здійснення судочинства виділили 27 тис. грн, з них використали лише 20 тис., тобто 7 тис. грн залишилися невикористаними ще в грудні. За словами захисника Віталія Домашовця, на одному із засідань у грудні 2004 року суд повідомив, що засідання можуть перервати на невизначений термін через те, що немає коштів на відрядження. А вже у січні 2005 року (тоді відбулося всього кілька засідань) було виділено 4 тис. грн. Утім суддям Військового апеляційного суду Центрального реґіону, вочевидь, цих грошей не вистачило.

“На жаль, маємо справу зі старими традиціями, коли судді певні проблеми прикривають фінансовими питаннями. — зазначив Леонід Богданов. — Ми лишень розподіляємо бюджет. А розподіляє кошти на свій розсуд вже сам суд. Коли саме продовжиться засідання, я теж не можу сказати, бо це не в компетенції нашого відомства. Ми аналізуємо запити всіх судів і працюємо в цьому напрямі з Міністерством фінансів, яке вишукує кошти на поточні витрати в судових процесах. Також ми плануємо помісячне фінансування для суду. І впливати на суддів чи підганяти їх ми не можемо, бо вони можуть розцінити це як тиск на суд або втручання в процес“. Також Леонід Богданов запевнив, що всі цифри щодо фінансування скнилівського процесу, які він нам надав, є абсолютно достовірними.

Отож обидві сторони резонансного судового процесу вважають, що розгляд справи суттєво затягнутий. На думку Стефана Козака, розгляд справи за таким фактом, як Скнилівська трагедія, мав би викликати більшу увагу з боку організаторів судового процесу.

Олена ДУБ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *