Григорій Явлінський, лідер партії “Яблоко”: “В Україні відбулася не революція, а захист Конституції та законів”

|

“Народ України виступив проти брехні, маніпуляцій його бажаннями та волею, проти напівкримінальної олгархічної системи, проти корпоративного управління державою, врешті народ виступив на підтримку власної Констиутції, проти зловживань чинної влади, яка захопила всі елементи держави та суспільства, порушивши Конституцію. Саме проти цього громадяни України знайшли у собі сили виступити, причім, виступити мирно і в цьому особлива їх заслуга.

Я часто зустрічаю в пресі вираз “помаранчева революція” відносно цих подій. Звучтиь це гарно, але я не зовсім розумію, чому це революція. Власне революція відбувається тоді, коли люди виступають проти чинних законів, проти Конституції, коли люди змінюють державний устрій. А те, що відбулося в Україні, було скеровано власне не захист законів та Конституції, а не проти них. Тому можна це називати революцією, але точніше було б сказати, що це реалізація однієї зі статей Конституції, у якій вказано, що джерелом влади в Україні є народ. Ось народ і сказав “досить” – він хоче будувати нову владу. Ось із цим я хочу привітати вас, бо воно має величезне історичне значення для України. Певна річ, що це не означає, що завтра все буде добре, що нових проблем з владою не виникатиме. Але на сьогодні, так чи інакше, на мій погляд створені найважливіші передумови для того, щоби економіка та політична влада в Україні діяла на благо народу і майбутнього України.

Тому від імені мільйонів росіян демократичних переконань я вітаю Україну з цим великим історичним кроком на шляху створення правової демократичної держави і я тішуся, що маю можливість зробити це у моєму рідному місті Львові. Я кілька днів перебуваю цу Львові і найчастіше мене питають чому це відбулося в Україні і що заважає, аби такі ж події відбулися в Росії. Відповідь така – останні 15 років пройшли в Україні суттєво по-іншому, аніж у Росії. Було кілька важливих факторів – по-перше, обидва президенти України постійно говорили про те, що Україна – це європейська країна і люди це усвідомили. По-друге, в Україні десять років не було війни, як це сталося із Росією – величезне негатвине значення має війна на Кавказі. По-третє, в Україні не було розстрілу Верховної Ради, як це трапилося в Росії, а крім того, в Україні була інша приватизація. Також на це мало вплив – створення численних громадських організацій. Все вкупі означало, що Україні виробила свій геополітичний вектор як європейська країна і спроби політиків чи політтехнологів розвернути Україну в іншому напрямку, були заздалегідь приречені на невдачу. Аналогічні події відбувалися в Росії у 1991 році, але потім прийшло дуже глибоке розчарування і на підставі цього розчарування склався той порядок, який ми можемо спостерігати зараз.

На мою думку, в Росії зараз немає підстав для аналогічних подій і такі прогнозі було б несерйозно робити. У Росії є демократичні сили, але зараз вони не мають такого впливу, щоби розвернути настільки масштабу боротьбу за свої права. Для цього потрібно багато часу, хоча передбачати нічого не можна, адже ще рік тому ніхто не міг передбачити, що в Україні щось таке трапиться.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *