Ігор Маковецький: “2006 року перспективу матимуть потужні політичні партії” - „Львівська газета“, 14 січня

|

Незважаючи на те, що вибори президента України тривають, вітчизняний політикум уже подумки у 2006-му –

на парламентських виборах. Цілком очевидно, що на цей час на політичному горизонті з’являться нові політичні сили, які, найімовірніше, виникатимуть унаслідок злиття вже відомих політичних структур. Закономірно, створюватимуть і нові партії, хоча навряд чи вони відіграватимуть важливу роль, робитимуть ставку лише на перспективу.

Уже стало відомо про спробу створення нового політичного об’єднання. Своє бажання об’єднатися задекларували Народна аграрна партія України і демплатформа НДП, яка, до речі, закликає всіх колег по партії до об’єднання. Як виглядатиме нове утворення, “Газета” спробувала з’ясувати в голови ЛОО НДП Ігоря Маковецького.

– Як структурно виглядатиме нове об’єднання?

– Ми ще самі цього не знаємо, оскільки лише цієї суботи демплатформа Народно-демократичної партії проводить нараду з цього питання. У документах, які нам надіслали, вказано, що в лютому 2005 року відбудеться об’єднавчий з’їзд Народної аграрної партії України, демплатформи НДП та інших політичних сил. Насамперед нас цікавить питання, чи це буде об’єднання декількох політичних сил на рівних правах чи лише входження в НАПУ частини членів НДП, які підтримують демплатформу. Якщо з’ясують, що це об’єднання, то ми, можливо, підтримаємо його спільним колегіальним рішенням.

– Усе ж, яка головна причина того, що ви хочете покинути НДП?

– Не йдеться про “покинути”. Якщо говорити про мою особисту позицію, я не маю наміру виходити з НДП і вступати в НАПУ. Думаю, таку думку поділяє більшість членів обласної організації. Якщо мова про об’єднання, то це зовсім інше, бо ми розуміємо, що 2006 року на час парламентських виборів перспективу матимуть потужні політичні партії або потужні блоки. Для прикладу, навіть ті партії, які входять у блок “Наша Україна”, якщо кожна, зокрема, піде, то я не переконаний, що всі з них подолають потрібний відсотковий бар’єр. Нещодавно я мав розмову з Валерієм Пустовойтенком на тему, як він бачить подальшу долю партії та хто наші потенційні союзники. Загалом, НДП має підписану угоду з двома партіями: НАПУ Литвина та ПППУ Кінаха. Логічно, що саме наша й указані політичні сили мали би десь робити кроки назустріч один одному.

– Чи підтримують демплатформу, яка проявила ініціативу об’єднатися, ще якісь осередки НДП, окрім львівського?

– Львівський осередок також ще не розглядав цього питання, оскільки це є прерогативою обласної конференції партії. Те, що я говорю, базується на позиції членів правління, які репрезентують усю область, а також активістів партії. Однак це ще не є позицією організації загалом.

– Якщо все-таки згодитеся на це об’єднання, що буде з НДП Пустовойтенка? Вони залишаться осторонь?

– Я не переконаний… Це стане відомо в лютому, коли відбудеться з’їзд партії. Але уявімо, що зараз усі партії думають про 2006 рік. Є гарантія, що НДП таки подолає потрібний відсотковий бар’єр? Я таких гарантій не бачу. Потрібно об’єднуватися з тими, з ким у нас підписано угоди.

– Але ж Валерій Пустовойтенко засудив ініціативу демплатформи НДП підтримати Віктора Ющенка на виборах. І що, тепер він разом з ініціаторами того утворення піде на об’єднавчий з’їзд?

– Валерій Пустовойтенко не стільки засудив позицію демплатформи щодо підтримки Ющенка, скільки спосіб, як це було зроблено. Він мав би знати про дії двох своїх заступників – Зарубінського та Шевчука. Вони ж підписали угоду, навіть не поінформувавши про це голову партії.

– Чому лише під час переголосування другого туру ЛОО НДП вирішило відкрито задекларувати свою підтримку Вікторові Ющенку і таким чином піти всупереч рішенню з’їзду?

– Стало очевидним те, як провели вибори у другому турі, тобто масові фальсифікації, які просто знівелювали справжню волю та позицію виборців.

Настрої обласної організації були відмінні від тих, які прийняли на загальному з’їзді партії. Там, як і на нашій конференції, ми висували кандидатуру Валерія Пустовойтенка, була пропозиція від Мостиського осередку розглядати кандидатуру Віктора Ющенка. Спиралися на те, що партія повинна популяризувати і пропагувати свого лідера. Хоча він не зміг би скласти конкуренції ні Януковичу, ні Ющенкові, однак для популяризації партії це був би цілком закономірний крок. На жаль, з’їзд НДП не підтримав нашої позиції, і більшість його делегатів схилялися до думки, що потрібно підтримати кандидатуру Януковича. Відтак голоси на з’їзді розділилися, зокрема і делегатів від львівського осередку партії. Але зауважте, нині чомусь ніхто не згадує, що та ж НАПУ на своєму з’їзді одностайно підтримала кандидатуру Януковича.

– Ви погодилися з рішенням з’їзду, який підтримував Януковича. Тоді в чому полягала ця підтримка?

– Слід зазначити, що на липневому з’їзді, коли якраз вирішували, кого підтримає наша партія, надійшла пропозиція, щоби в рішення, яке ухвалять, було записано, що кожен член партії повинен сам визначитись, яку кандидатуру підтримувати на виборах президента. На що Пустовойтенко у своїй репліці сказав, що це гарантовано Конституцією. Щоправда, прохання лідера партії було таким, щоб ми не вели агітації за кандидатуру, якої не підтримав з’їзд. Тобто могли агітувати за Януковича або не агітувати за жодного з кандидатів. Ми вибрали другий шлях. Хоч теж було б лукавством з мого боку говорити, що жоден член партії в нашій області не вів роботи на підтримку Януковича.

– Чи були якісь вказівки таким чи іншим чином підтримати Януковича.

– На щастя, у нашій партії немає вказівок, а є демократія. Тобто я можу говорити Пустовойтенкові все, що думаю, так як і члени обласної партії – мені, навіть якщо їхня особиста думка не збігається з моєю.

– На які принципи опиратиметеся, переходячи у нову партію?

– Головне – щоб партія була справді демократичною, і ми об’єднувалися на засадах демократії та згоди. Важливо також, щоб ми, власне, зберегли при цьому свою організацію. Тисячі людей, які є членами нашої партії в області, – це люди, які знаються не один рік і є послідовними у своїх діях. Я дуже хотів би, аби за будь-якої реорганізації наші дії були взаємопогодженими, і ми збереглися разом як структура. Це для мене дуже важливо та принципово.

– Подейкують, що нова партія матиме назву Народна партія Україна…

– Можливо, так і буде. Але головна суть не в назві, а в ідеології, яку буде закладено в її основі.

Розмовляв Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *