Левко Лук’яненко: “Головна мета – очистити уряд...” - „Львівська газета“, 13 січня

|

10 січня народний депутат України, колишній політв’язень Левко Лук’яненко заявив, що внесе в парламент законопроект про люстрацію. Пан Лук’яненко погодився докладніше розповісти “Газеті” про цю ініціативу.

– Що передбачає цей законопроект?

– Суть у чому: люстрація – це засіб вирішення кадрової політики. Люстрацію треба було зробити ще 1991 року. Але тоді Верховна Рада не була готовою до цього.

Цей законопроект передбачає, що особа, яка хоче йти на державну службу у виконавчу службу або, наприклад, депутатом, у представницькі органи, має обов’язково вказати в анкеті, чи співпрацювала вона з КДБ і в якій формі відбувалася ця співпраця. Такий закон сам по собі заборонятиме людям, які співпрацювали з КДБ СРСР, бути депутатами й представляти виконавчу владу. Людина, найімовірніше, просто відмовиться від таких претензій і не висуватиме себе кандидатом у депутати, не прагнутиме посади у виконавчих органах влади. Але можливо й таке, що людина давно працювала в КДБ, думає, що документи загубили. Якби така особа написала, що вона не працювала, а насправді таке було, то це можна було б виявити. За обман її усунули б з роботи. Текст законопроекту ще не готовий, ми виробляємо загальні принципи, далі буде робота.

– Хто працює над розробкою законопроекту?

– Працюють мої помічники, долучилося ще декілька депутатів. Тобто це буде колективний документ. В. Ющенко – представник опозиції, національно-демократичних сил, і йому буде нелегко сформувати нову владу українську за духом. Проблема кучмівських кадрів – це одне. А це не є проблемою кучмівських кадрів, ідеться про те, щоб не дати можливості пройти в уряд і в депутати тим, хто був пов’язаний із КДБ. Тут багато старших людей, вони вже не претендують ні на що, й нехай живуть зі своєю таємницею до смерті.

На тих людей, які працювали в КДБ (eсі вони пов’язані) є матеріали в Москві. Там їхні прізвища, й Москва, тримаючи їх у своїх руках, впливає і може далі впливати на становище в Україні. Оце ми й хочемо припинити. Головна мета цього закону – очистити уряд Ющенка від колишніх співробітників КДБ СРСР, так би мовити, обрізати їхні зв’язки з Москвою і таким чином зменшити її вплив.

– Ви сказали, що 1991 року не вдалося зробити люстрації через тодішній склад Верховної Ради. Чи нинішній склад здатний на це?

– Теперішній склад також навряд чи прийме це. Але ми хочемо, щоб ця підготовка, розмова зараз насторожили тих людей, які колись були пов’язані з КДБ, аби вони не претендували на посади в уряді Ющенка.

Цим ми хочемо допомогти Вікторові Андрійовичу очистити виконавчу владу, законодавча, представницька формуватимуться 2006-го. Навіть якщо зазначеного закону не ухвалять, то буде користь від того, що ми готуватимемо цей проект і говоритимемо про нього.

– Як би це мало відбуватися?

– Якби Верховна Рада ухвалила цей закон, то людина, яка претендує бути депутатом чи працювати в міністерстві, мусила б написати, що вона не працювала з КДБ. А цей закон зобов’язуватиме перевірити інформацію. Наша Служба безпеки муситиме перевірити кожного, чи написав правду. Це можна з’ясувати.

Мова не йде, знаєте… Був інший варіант, і його здійснили в деяких республіках: вони просто публікували списки агентури. Ми на це не йдемо, бо то було, мабуть, багато людей. Але якщо буде такий закон, то Служба безпеки муситиме перевірити, а людина – написати.

– Але чи не боїтеся ви, що такий механізм створить ґрунт для зловживань, корупції?

– Яке може бути зловживання?

– Може бути намагання “домовитися” не обприлюднювати документів, якщо вони є, “за незначну мзду”, створиться кругова порука таких людей…

– Розумієте, люди – не ангели. Можуть бути зловживання, але важливо вирішити в принципі. А те, що десь комусь удасться приховати… Нехай від одного приховаєш, але ж істина не сьогодні – завтра вилазить. Люди, які претендують на щось, ризикують, бо їх почнуть перевіряти. Дивіться, про Януковича люди багато знали, доки він не балотувався на посаду президента? А коли висунувся – і журналісти, й усі почали “розкопувати”. Так от, якщо буде такий закон, і служби, і журналісти зобов’язані будуть “промацати” кожного, хто – мабуть! – був пов’язаний. Закон спрямований лише на ту невелику частку, бо людей, які не претендують ні на якусь посаду, ні на депутатство, вже ніхто не перевірятиме, нехай доживають собі зі своєю таємницею.

– Можливо, ви брали за основу схожий закон якоїсь країни Східної Європи?

– Так, беремо. В нас є литовський закон, тепер опрацьовуємо чеський, будемо враховувати. Здається, чеський був найкращий. Вивчатимемо різні такі документи.

– Коли можна очікувати внесення цього законопроекту?

– Знаєте, це не буде швидко. Мабуть, через декілька місяців. Ми готуємося, дуже хочу, аби ви написали ширше, думаю, що Українська держава має, в принципі, очиститися від цих людей. Вони можуть приватно жити, але нехай не лізуть у державну структуру.

Розмовляла

Оксана Форостина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *