Туристів залякали революційною Україною - „Високий замок“, 11 січня

|

Під завісу минулого року Україна змусила говорити про себе в цілому світі. До цього спричинилася помаранчева революція. А якщо пригадати й яскраву перемогу Руслани на “Євробаченні”, то не треба дивуватися, що чимало експертів одразу кинулися пророкувати Україні туристичний бум. Перші його прояви відчула столиця – сюди зачастили закордонні мандрівники. Іноземні туроператори миттєво зорієнтувалися – в Інтернеті можна було надибати прайси фірм на тури в “революційну Україну”. Навіть зараз, коли революція закінчилася, зацікавлення нашою країною не вщухає. Чи виллється воно у заробіток для вітчизняних туристичних фірм та до інвестицій в українську туристичну галузь? Час покаже. Для нашого ж краю індикатором є новорічно-різдвяний час, коли туристів ваблять гори, сніг та колоритні традиції…

Львові та в інших містах Західної України зараз можна зустріти чимало туристів. За екскурсоводами гуртом ходять школярі, молодь чи дорослі. Традиційно у час Різдвяних свят у наш край приїжджає чимало гостей, щоб подивитися на споконвічні звичаї нашого народу. Цього року таких гостей було, здається, більше, аніж в попередні кілька років. Не завжди ці приїжджі є організованими туристами, котрі користуються послугами туристичних фірм. Інша річ – популярні курорти в Карпатах, куди “дикунам” у зимові свята ліпше не потикатися – усе замовлено-зайнято наперед. Чи так само було цього року?

У гірськолижному центрі Українських Карпат селищі Славському Львівської області сьогодні відпочивають понад 5 тисяч туристів. Цю інформацію подає офіційний сайт Державної туристичної адміністрації України з посиланням на Центр туристичної інформації Національної туристичної організації (НТО). За словами селищного голови Михайла Хрипти, більшість пансіонатів та баз відпочинку під час новорічних свят були заповнені на 100 відсотків, хоча туристів цього сезону дещо менше, ніж торік. Головною причиною зменшення кількості туристів, на думку Михайла Хрипти, стала відсутність снігу на новорічні свята. Хоча 5-6 січня сніговий покрив становив 15-20 см, а на горі Тростян – улюбленому місці відпочинку туристів – до 30-40 см.

Значно менше відпочивальників прийняв цього року і приватний сектор. Більшість туристів, які все ж обрали відпочинок у Карпатах, – це жителі великих міст Центральної та Східної України. У Славському зараз чимало туристів також із Польщі та Росії. За даними Центру туристичної інформації НТО, середня вартість відпочинку у Славському цього сезону – від 40 грн. (без харчування, приватний сектор) до 100-150 грн. (з харчуванням у пансіонатах та базах відпочинку).

Нашим сусідам – закарпатцям – теж гріх нарікати. Як повідомляє Центр туристичної інформації НТО, більшість туристичних баз Закарпаття під час новорічних свят були майже на 100% заповненими. За словами генерального директора ЗАТ “Закарпаттурист” Василя Кричфалушія, всі 12 туристичних баз, які підпорядковані “Закарпаттуристу”, під час новорічних свят були переповнені, на деяких базах довелося навіть встановлювати додаткові ліжка. На свята в Закарпатті більшість відпочивальників приїхали зі столиці України, Дніпропетровська, Харкова та Донецька. Не відмовились від поїздок на Закарпаття і туристичні групи з Росії. За словами Василя Кричфалушія, серед відпочивальників-росіян найбільше жителів Москви та Санкт-Петербурга. Середня вартість відпочинку на туристичних базах ЗАТ “Закарпаттурист” становить від 100 до 180 грн. за день з харчуванням.

Однак заповненість туристичних баз ще не є показником вдалого зимового сезону для українських туристичних операторів. Ще зо два місяці тому вони прогнозували небувалий туристичний бум, але ближче до новорічних свят клієнти-любителі зимового відпочинку в Карпатах, переважно росіяни, дали задній хід. Прогнози про те, що вони злякаються революційних змін в Україні, частково справдилися. Туристичні фірми не дуже засмутилися: сприйняли невдачу цьогорічного сезону як тимчасове явище, зумовлене об’єктивними причинами. Вони впевнені, що вже невдовзі “на їхню вулицю прийде свято”. Уже в недалекому майбутньому бізнесмени від туризму сподіваються не тільки відновити прихильність туристів Східної України, Росії, а й запрошувати все більше гостей із Західної Європи.

Леся ФЕДІВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *