Віктор Ющенко, Міхаіл Саакашвілі: “У цій державі не буде криміналітету у владі” - „Львівська газета“, 10 січня

|

За час свого нетривалого перебування на Львівщині новообраний Президент України Віктор Ющенко зумів не лише відпочити в колі сім’ї, покататися на лижах зі своїм другом президентом Грузії Міхаілом Саакашвілі в Карпатах, а й поспілкуватися з представниками мас-медіа, для яких ця зустріч стала першою після обранням його Президентом. Відтак сьогодні в “Газеті” – виклад розмови з лідерами двох держав: України та Грузії.

Віктор Ющенко: Останній місяць у житті українського народу був визначальним. Упевнений, що в такий час, який ми з вами прожили, починаючи від 22 листопада, не одне покоління молилося і бажало жити. Я завжди був переконаний, що свободи на таці не дарують, її потрібно виборювати. Те, що зробив український народ у листопаді, – приклад, як можна не змиритися з тими обставинами, в яких ми живемо, та як їх подолати. Безперечно, в ці дні наші національні герої Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Тарас Шевченко, Іван Франко та Леся Українка дивилися на нас із небес і раділи тому, що робить їхній народ.

Міхаіл Саакашвілі: Для мене велика честь бути тут, у цьому мальовничому куточку, який нагадує мою рідну сторону, на запрошення цієї мужньої людини. Людини, якої не змогло зламати ні отруєння, ні жодні провокації, ні великий тиск, що чинили на нього та його друзів, ані гроші, спрямовані проти нього. Він зумів одержати перемогу на благо свого народу, свободи та демократії. Те, що сталося в Грузії, сталося і в Україні. Весь світ, затаївши подих, упродовж місяця спостерігав за подіями в Україні, які стали новою хвилею визволення Європи, яка стоїть поряд із перемогою у Другій світовій війні та подіями 1989 року (падіння Берлінської стіни, – “Газета”). Ця хвиля, яку було започатковано в Грузії й Україні, означає перемогу демократії та свободи на всьому Європейському континенті. Для грузинського народу, який твердо вирішив інтегруватися у Європу, події в Україні – це унікальний шанс піти дорогою інтеграції набагато швидше. Це нагода в особі України мати важливого, надійного, демократичного партнера та друга.

– Вікторе Андрійовичу, чи матиме ваша кадрова політика щось спільне з проведеною політикою вашого колеги – президента Грузії?

Віктор Ющенко: Головною проблемою кадрової політики в Україні є корупція.

Тому перший захід, який ми проводитимемо, – це повна заміна кадрів. Ставку робитимемо на нові імена. Хочемо бачити людей-професіоналів, які не байдужі до долі своєї країни. Я не говорю риторично, оскільки справді хочу, щоб ці люди були патріотами. Переконаний, що такий підхід, окрім інших засобів, включаючи підвищення заробітної плати тощо, дасть те, що в цій державі не буде криміналітету у владі й вона не бавитиметься з корупцією.

Ми багато разів говорили з президентом Грузії про ті речі, які зробила грузинська влада з органами управління зі зміни кадрів, з державного управління, в органах освіти, культури, міліції тощо. Надзвичайно цікаві речі. Значну їхню частину ми також хочемо випробувати в Україні.

Щодо кадрових позицій, то зараз працює група, завдання якої – розподілити й узгодити разом із різними фракціями українського парламенту всі позиції, які стосуються уряду, місцевих урядів, окремих міністерств, відомств і державних комітетів. Уже домовлено про принципи відповідно до заданих квот, згідно з якими та чи інша політична сила отримає місце в уряді народної довіри. Наразі триває наповнення так званих квадратиків конкретними іменами, які невдовзі представлять для мого розгляду. Стосовно посади прем’єр-міністра, то є декілька кандидатур. Нині відбуваються переговори між ними та різними політичними силами, і думаю, що найближчими днями буде знайдено узгоджену позицію щодо кандидатури на цю посаду.

М.С.: Нашою головною проблемою також була корупція. Тепер хто б чого не говорив, але наші методи виправдали себе та є результати: лише за один рік ми потроїли бюджет Грузії, і це завдяки змінам кадрових ресурсів. Це показує, що може зробити уряд, коли він не краде.

Думаю, в Україні є набагато кращі стартові позиції, ніж були в нас. По друге, цій країні дуже пощастило, тому що до влади прийшла людина, яка дуже добре тямить в економіці. Ми пам’ятаємо його як прем’єра – це був сучасний, прагматичний та ефективний прем’єр. Загалом, тепер до влади прийшла команда, яка вміє керувати.

– А якою буде кадрова політика в регіонах?

В.Ю.: Питання голів обласних адміністрацій вирішуватимемо у січні – другій половині лютого. Із цим завданням, я переконаний, впораємося. Другий принцип, який ми покладаємо на керівників обласних інституцій, – це можливість підбору лише місцевих кадрів, які добре знають ситуацію на місцях. Винятком будуть ті люди, які працювали в певних міністерствах і відомствах і показали себе, як фахівці. Їх, можливо, скеруємо у відповідні регіони. Але зазначу, за тим же принципом, що вони знають регіон, мають довіру в людей, не крадуть, вони чесні та професіонали своєї справи.

– Прокоментуйте указ, який підписав Леонід Кучма про відставку Віктора Януковича.

В.Ю.: Трапилося те, чого давно всі очікували. Звичайно, Янукович мусив піти набагато раніше. Не треба було стільки часу мучити українську націю таким ставленням до Конституції, до рішень парламенту, яких не виконували ні президент, ані прем’єр. У кожному разі це позитивний крок у правильному напрямку, хоча занадто запізнілий. Я переконаний, що Україна могла б не переживати таких складних випробувань, якби президент Кучма ухвалив це рішення набагато раніше.

– Які ще першочергові завдання для розв’язання найближчим часом поставила перед собою нова українська влада?

В.Ю.: Зараз ми працюємо над бюджетом 2005 року. Ставимо собі за мету в березні винести нову концепцію бюджету-2005. Хочемо зробити так, щоб люди запам’ятали його. Зробити його, насамперед, соціальним. Тому формуємо 10-12 посилів, які повинна відчути на собі кожна людина, незалежно від того, йдеться про людей, які живуть у Східній чи Західній Україні, чи в інших куточках нашої держави. Ми хочемо зробити 2005 рік соціально іменним, щоб українці запам’ятали його щонайменше десятком добрих справ.

Друге завдання, над яким ми вже практично завершили роботу, але зараз буде етап великої презентації його. Десять місяців тому закінчили розробку стратегії для України. Це документ, який дає відповідь, що робитиме українська влада в найближчі п’ять років, у тому числі й стосовно європейської інтеграції. На цей документ ми звертаємо також особливу увагу. Приблизно 20 січня хочемо провести міжнародну конференцію з презентації цієї програми, а вже наприкінці січня представлятимемо її у Давосі на Світовому економічному форумі.

– Пане Саакашвілі, які завдання після революції ставила перед собою грузинська влада, крім боротьби з корупцією та зміною кадрів?

М.С.: Це насамперед європейська інтеграція, яка для Грузії дуже важлива. Ми вже зробили багато кроків у цьому напрямку. Думаю, з новим курсом України відкривається унікальна можливість і для нас.

Коли переглядаємо кадри грузинської й української революцій, то помічаємо чимало спільного. Дивуєшся, наскільки люди однаково реагують, наскільки сильна їхня енергія. Важливо перетворити цю енергію на позитивні справи, на побудову нової держави. Загалом, не потрібно придумувати нової моделі, вона вже існує. Це модель демократичного розвитку держави в умовах громадянського суспільства. Лише в умовах свободи реалізується людський потенціал. Я з оптимізмом дивлюся на майбутнє своєї країни, а також України. Думаю за потенціалом Україна буде однією з провідних європейських держав. Безумовно, вона займе гідне місце на Європейському континенті та у світі, чого в неї, на превеликий жаль, до цього часу не було. В цьому у нас із нею багато спільного…

– Вікторе Андрійовичу, яке ваше ставлення до акції “Різдво разом”, у рамках якої молодь зі східних регіонів їде на Різдвяні свята у західні?

В.Ю.: Кінець листопада запам’ятали тим, що зі старої шухляди витягнули карту, яка стверджувала, що Україна поділена на Схід і Захід, ділиться за мовою, історією, культурою. Пізніше додали карту сепаратизму, і мені, як і мільйонам українців, було боляче від того, що на початку третього тисячоліття озвучили теми, які, здавалося, давно забуті й не представляють протистояння. Тому я гаряче підтримую таку ідею, яка

об’єднує всіх українців. Переконаний, 2005 рік у нас буде щасливим. Ми будемо з Богом, який благословляє на всі добрі справи. Я бажаю, щоб у кожній українській родині були злагода і щастя, затишок і тепло, яке гріє і батьків, і дітей. Я глибоко переконаний: якщо ми матимемо щасливу родину, матимемо щасливу країну.

Підготував

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *