Олексій Радзієвський: “Ми нині маємо унікальну можливість”... - „Львівська газета“, 28 грудня

|

Упродовж усієї виборчої кампанії штабу Віктора Януковича у Львівській області довелося працювати в доволі напружених умовах – не лише через те, що Львівщина є електоральною базою Віктора Ющенка, а й через достатньо гострі стосунки між прихильниками обох кандидатів.

Зрештою, вибори вже закінчилися, й тепер штабу доведеться коригувати свою роботу в нових умовах. Про подробиці останнього голосування та про плани і перспективи розповідає керівник штабу Олексій Радзієвський.

– Пане Олексію, чим вам запам’ятався останній тур виборів?

– Ця ніч була дуже напруженою. Ми зіткнулися з низкою надзвичайних ситуацій – як, наприклад, у селі Діброва на Сокальщині.

– Там близько трьохсот осіб, серед яких було багато людей у нетверезому стані, блокували роботу комісії і застосували фізичну силу до членів ДВК від Януковича. Були факти побиття, а коли до дільниці під’їхала група координаторів, то їх просто не випустили з машини, стали бити її, розхитувати. Цю ситуацію допоміг урегулювати лише спеціальний загін міліції. Те саме сталося і в селі Жужеляни – погрози фізичної розправи над секретарем ДВК. Ще нестандартна ситуація – ми одержали інформацію, що двоє людей у 119-му окрузі (15-та дільниця, 50-та школа) отруїлися чаєм. Треба було реагувати, з’ясовувати. У Трускавці виникла проблема з організацією голосування відпочивальників. З огляду на недосконалість закону про вибори, величезна кількість людей висловлювала обурення через те, що їх не допускають на дільниці. Формально закону дотримувалися, але суто з громадянської точки зору вони не могли зрозуміти, чому їм не дозволяють голосувати. Це призвело до загострення ситуації. Необхідно було заспокоювати, роз’яснювати.

– Ви говорите про неприємні прецеденти. А чи можна виділити якісь тенденції або вважати певні порушення систематичними?

– На величезній кількості виборчих дільниць через те, що прибуло значно менше учасників виборчого процесу з Донецької області, ніж планували, не було представництва Януковича, там працювали тільки члени комісії від Ющенка, не було спостерігачів від нашого кандидата. Ми мамо підстави вважати, що на цих дільницях і відбувалися фальсифікації. Я саме переглядаю зведені дані й бачу, що на деяких виборчих дільницях є нульовий показник. Це підтвердження того, що політичну температуру зашкалювало.

– Чи можете ви назвати конкретні дільниці, на яких, на вашу думку, відбувалися такі фальсифікації?

– Мені надзвичайно важко відповідати. Переді мною – декілька листів зі списками. Щоб перерахувати ці дільниці, потрібно не менше чотирьох годин.

– І насамкінець – нарешті вибори завершилися. Держава вибрала президента. В якому форматі продовжуватимете свою працю?

– Як і в кожному змаганні, в політичних процесах обов’язково повинен бути переможець і переможений. Цього разу також – ніхто не може змінити цього правила. В нашому випадку перемогу отримав Віктор Ющенко. Віктор Янукович – поразку. Хочу сказати з усією відповідальністю: наша команда не драматизує та не робить трагічних висновків з того, що сталося. Тепер ми напрацьовуємо методологію подальшої роботи, наші позиції, технології. Я можу однозначно сказати: команді Ющенка доля створила нагоду конкретними справами довести здатність реалізовувати те, що вони декларували впродовж усієї виборчої кампанії. Це унікальна можливість. А наша унікальна можливість полягає в тому, що працюватимемо в режимі опозиції. Жорсткої, але конструктивної. Наша думка зводиться до того, що той, хто взяв на себе відповідальність, хто здобув перемогу, мусить на конкретних справах продемонструвати здатність своєї команди реалізувати виборчу програму. Сподіватимемося на те, що команді Ющенка це вдасться. А ми працюватимемо в режимі жорсткої опозиції, як до цього часу працював сам Віктор Ющенко. Така наша філософія.

Розмовляла

Вікторія Бондарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *