Петро Олійник: “Нині у Львівській області дуже багато роботи” - „Львівська газета“, 28 грудня

|

Розмова з Петром Олійником, керівником Львівського обласного виборчого штабу В. Ющенка

У тому, що Віктор Ющенко нарешті переможе після повторного туру президентських виборів, львів’яни практично не сумнівалися.

Тепер перед новою командою, котра невдовзі перебере владні функції у Львівській області, постане завдання не розчарувати своїх виборців у їхніх надіях на кращу владу. Цю місію добре усвідомлює Петро

Олійник, представник

В. Ющенка на Львівщині. Про те, як голосували львів’яни, і як формуватиметься обличчя нової влади в нашому регіоні пан Олійник розповів “Газеті”.

– Якою буде ваша оцінка перебігу повторного голосування на Львівщині?

– Були окремі нюанси. Я озвучував їх під час учорашніх прес-конференцій у прямому ефірі по телебаченню. Тому нині не хочеться про це дуже багато говорити. Загалом вибори пройшли фантастично. У Львівській області проголосувало 87,2 % мешканців, що на 27 тисяч більше, ніж під час попереднього туру.

– За Віктора Ющенка проголосувало більш ніж півтора мільйона виборців. За Януковича – 81 тисяча 209 осіб.

Система виборів була організована досконало, тож не дала жодних збоїв. У першому турі були певні організаційні вади. В другому – практично не було. А під час переголосування їх не було взагалі. Добре спрацювала система паралельного підрахунку голосів, рівного контролю за протоколами, добре пройшла робота ДВК і ТВК, спостерігачів, юридичного захисту. Відповідно, нам було набагато легше.

– Як почувалися спостерігачі з Львівщини, котрі працювали вчора на Луганщині? Чи підтвердите інформацію, що їх знову виганяли з виборчих дільниць?

– Так, були випадки. Деяких просто не допустили до дільниць. Проте якщо порівняти динаміку другого та третього турів, то це абсолютно незрівнянні речі. Ми можемо говорити, що все пройшло відносно добре. Були ще окремі ексцеси: пробиті колеса автобусів, погрози на адресу спостерігачів. Очікували значно гіршого. А вони сподівалися, що наші спостерігачі працюватимуть значно гірше. Проте вони працювали дуже добре. Тому можна сказати: як для Луганської області, то вибори відбулися добре.

– Виборча лихоманка вже спадає, відповідно, незабаром почнеться стабілізація політичної ситуації в країні. Якими будуть ваші прогнози стосовно формування виконавчої влади у Львівській області?

– Насамперед голову обласної державної адміністрації призначить президент. Це виключно його функція. І вже від того, кого він обере головою ОДА, залежатиме формування керівної еліти Львівщини. По-перше, це мають бути фахові люди, патріоти. Вони не повинні бути заангажовані тією чи іншою політичною силою. По-друге, вони мусять знати, що перед ними постане колосальне завдання – виправдати сподівання галичан. Сьогодні в області дуже багато роботи, і її виконання залежатиме не лише від особи, а від поставлених Президентом України завдань .

У середовищі Ющенка називають багато імен стосовно того, хто займе керівні посади на Львівщині, проте сам Віктор Андрійович у розмовах зі мною не називає жодних прізвищ.

– Як відбуватимуться ротації в правоохоронних структурах, податковій службі?

– У ці структури також повинні прийти чесні, незаангажовані люди, які працюватимуть під громадським контролем. Думаю, це буде питання і відомчих міністрів, і голови обласної адміністрації.

– На якій посаді бачите себе?

– Для мене це не принципова ситуація. Принциповим для мене є те, що відбулося вчора – я виконав обов’язки, які поклав на мене Віктор Ющенко.

Готовий працювати на будь-якій ділянці. Абсолютно щиро кажу це. Я вже дуже багато років при владі, щоб розуміти, які складні завдання стоять перед головою ОДА. Не хочу на цю тему говорити. Є президент. Що він скаже, те я виконаю.

– Пане Петре, як може скластися доля тих осіб, які незабаром складуть свої владні повноваження на Львівщині?

– Хто скоїв злочин, має нести відповідальність перед законом. Хто не скоїв злочину, але працював неефективно, мусить покинути роботу. Їхня доля може скластися по-різному.

Що ж до Олександра Сендеги, то допомагатиму йому влаштуватися на роботу як фахівцеві, як людині, яка нічого страшного не зробила. Були певні непорозуміння, але він був дитям системи. Найбільший його гріх – це те, що він не зумів вийти з кола цієї системи. Втім, перебуваючи в ній, він діяв абсолютно коректно. Тому я допомагатиму Олександрові Сендезі.

– Як оцінили б нещодавні дії та позицію обласної ради?

– Після того, як рішення ухвалено, не бачу сенсу їх обговорювати. Зараз треба перегорнути сторінку. Взяти до рук олівець і на чистому аркуші писати – як щодо частини обласної ради, так і інших органів місцевого самоврядування. Якщо нині повертати історію назад, то можна дійти і до Австро-Угорської імперії.

– Коли львів’яни знову зможуть побачити Віктора Ющенка у своєму місті?

– Мені важко сказати, оскільки не відомо, коли Віктор Андрійович складе присягу. Але переконаний, що один із його перших візитів буде саме на Львівщину.

Розмовляла

Віра Карпінська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *