Олег Рибачук: “Усі плани – в голові Ющенка” - „Львівська газета“, 27 грудня

|

Коли це інтерв’ю готували до друку, були відомі дані трьох екзіт-полів, які засвідчили перемогу на виборах Віктора Ющенка. Довіру до них підкріплювали попередні дані ЦВК. Таким чином, практично не залишилося підстав сумніватися в перемозі лідера опозиції. Кореспондент “Газети” зателефонував до депутата Рибачука, який у нещодавньому ефірі “Нового каналу” назвав себе “сірим кардиналом” лідера “Нашої України”, щоб дізнатися враження від завершення тривалого виборчого процесу та плани президента Віктора Ющенка.

– Уже після голосування наскільки реальними видаються, можливо, заплановані, але не реалізовані сценарії зриву виборів?

– Після того, як почув заяви силовиків (СБУ, МВС, Генпрокуратура), зокрема голови СБУ Смєшка, що Служба безпеки контролюватиме сервер ЦВК, то зрозумів, що все буде нормально. Це робило неможливим організацію якихось утручань у підрахунок голосів. Окрім того, після виступу Леоніда Кучми заспокоїла заява Ріната Ахметова.

– Записи, які прозвучали в ефірі “5 каналу” та на яких нібито люди з голосами представників штабу Віктора Януковича розмовляють про процес фальсифікації виборів 21 листопада, є єдиним доказом порушення закону про вибори?

– Не хочу бути пророком, але знаю, що мої колеги постійно отримують якісь докази злочинної діяльності команди Януковича. Записані розмови свідчать про впевненість людей у перемозі за будь-яких умов. А це – ознака тоталітарної держави. Коли така система розпадається, то на світ білий вилазить дуже багато нових цікавих фактів, наприклад, як це сталося після розпаду Радянського Союзу. Можу уявити, скільки з’явиться інформації про те, як використовували силові органи в тих чи інших моментах, скільки матимемо свідків злочинів. Очевидним є одне: влада була настільки злочинною, і це настільки масово, що приховати будь-які кінці в якусь воду не вийде. Для цього не вистачить океану.

– Вчора Юлія Тимошенко вкотре пообіцяла, що Кучма сидітиме у в’язниці. Інші політики закликають після перемоги не чинити розправи над опонентами. Якою є ймовірна реальність?

– Я можу сказати дві точки зору: власну й те, що чув від Віктора Ющенка. Хоча вони збігаються, тому є одна точка зору. Ющенко часто заявляв, що в нас немає часу боротися з минулим.

Це – тактика комуністів. Вони ніколи не говорять про майбутнє. В такому разі можна брати приклад із Польщі, адже вони пройшли схожий шлях. Першим завданням для Ющенка є консолідація еліти на майбутні завдання. Абсолютною прерогативою буде членство в ЄС. Довкола ідеї вступу в ЄС потрібно консолідувати українську еліту, адже практично в усіх установчих документах більшості політичних сил однією з цілей є вступ до Європейського Співтовариства. Звісно, не можна списувати великих гріхів колишньої влади. Для цього є слідство та суд. Ніхто інший не повинен розповідати те, кому сидіти, а кому – ні.

Віктор Андрійович уже запевняв, що не питання Ющенка чи когось іще – якісь гарантії Кучмі. Це питання відносин президента з народом, який його обирав. Останні соціологічні дослідження свідчать про ганьбу, з якою Кучма йде. Домовленостей за зачиненими дверима не буде, коли один чиновник щось обіцяє іншому, ігноруючи думку народу. Інші країни виходили з таких ситуацій, і ми вийдемо. У Ющенка є готовий пакет реформ, який розписує мало не за днями, як повинна розвиватися країна надалі.

– Можете нині, коли перемога – практично в кишені, сказати щось більше, ніж відомо, вже про новий уряд?

– Усі плани – в голові Ющенка. Він готовий до представлення нової команди. І це буде уряд справді народної довіри. Наш лідер є відповідальним політиком, і він дотримає свого слова. Відбулося найголовніше – злам системи, яка не дозволяла вільно рухатись Україні. Справжня незалежність наступила в державі з початком помаранчевої революції. Зараз нові емоції, нові сподівання, нові перспективи, але й нова відповідальність.

– Натякніть бодай, які політичні сили можуть увійти до нового Кабміну…

– Після того, як отримано нову підтримку в парламенті, потрібно розширювати коаліцію. Ющенко лише дав критерії, на які всі, хто хоче співпрацювати, повинен орієнтуватися.

– Як ваша команда має намір ламати кланову систему функціонування в бізнесі та владі?

– До речі, чув, що на заході України якась група людей планує розширити географію кланів за рахунок свого регіону – і це мене вкрай обурює. Якщо люди ходять у помаранчевому і вважають, що при президентові Ющенку зможуть робити те, що було при Кучмі, то глибоко розчаруються. Системи корупції, особистих преференцій не існуватиме. Майдан повинен і надалі залишатися таким, яким був упродовж останніх тижнів. Тільки-но люди побачать, що чиновник (нехай він буде з ніг до голови помаранчевим) робить щось незаконне, – громада має реагувати відповідно. Ющенко ніколи не дозволить, аби такі чиновники працювали в його апараті. Проте він не може простежити за всіма – в цьому мають допомагати самі громадяни. У світі це роблять народ і незалежні ЗМІ. Влада завжди повинна пам’ятати: якщо вона поводить себе по-свинськи, то завтра не буде владою.

– Знову постає питання політичної реформи, цього разу – після рішення КС. Це означає, що знову будуть зміни до вже проголосованих проектів?

– Не думаю. Це не вельми приємний прецедент. Був складний переговорний процес. Мали швидко ухвалювати рішення. Компромісу досягнули, хоча в проголосованому пакеті були значні вади. Те, що дехто поставив під сумнів цей пакет, дає право іншим його критикам звертатися до КС. Однак Віктор Ющенко та його команда завжди виступали за політичну реформу. І те, що наступні парламентські вибори фактично будуть визначати подальшу політику в країні, є позитивом, адже багато розвинутих держав вибрали таку практику. І ми бачимо, що вона є ефективною. Реформа, безперечно, потрібно, але те, що Кучма намагався робити впродовж останнього року, не було спробою реформувати політичну реформу. Нині нам необхідно сідати за стіл переговорів і вдосконалювати реформування політичної системи.

Розмовляв Ярема Городчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *