За вибори заплатили українські банки

|

Національний банк України на сьогоднішній день видав банкам 12 стабілізаційних кредитів на суму 1,3 млрд. грн. Нагадаємо, що в зв’язку з низькою ліквідністю банківської системи Нацбанк заявив про намір підтримати банки кредитами на суму 17 млрд. грн., що відповідає обсягу їхнього сукупного регулятивного капіталу (постанова № 576 від 30 листопада). Станом на 10 грудня, НБУ розглядав понад 30 заявок на одержання стабкредитів.

Такі дані, розповсюджені НБУ в четвер, повідомляє „UaToday“.

Водночас унаслідок зростання політичної напруженості в країні на банківські рахунки 121 банку, що входить в індикативну групу Асоціації українських банків, не потрапило близько 10 млрд. грн., а в рамках усієї банківської системи ця сума становить близько 11,7 млрд. грн., вважає глава АУБ Олександр Сугоняко.

На думку глави АУБ, це стало платою банківської системи за президентські вибори.

Сугоняко також вважає, що банківській системі та економіці країни повезло, що політична криза застала країну на піку економічного зростання. Якби така ситуація склалася у фазі нульового росту, наслідки були б більш серйозними, відзначив він.

Водночас, Сугоняко висловив упевненість, що, незважаючи на політичну напругу, економічні показники є більш ніж оптимістичними.

Директор юридичного департаменту НБУ Василь Пасічник повідомив журналістам у четвер, що суди розглядають лише близько 10 позовів вкладників банків про незаконність уведеної наприкінці листопада постановою № 576 НБУ заборони на дострокове зняття коштів з депозитів.

За його словами, поки тільки щодо однієї справи було ухвалено задовільне рішення – через те, що представник НБУ не встиг прибути на засідання суду, щоб представити свою аргументацію. Пасічник також відзначив, що постанова № 576, хоча і є в юридичному змісті „проблемною“, була своєчасною і ефективною. За його даними, наступного року НБУ має намір ініціювати розгляд законопроекту про більш чітке розмежування видів депозитів на термінові та поточні.

ІА „Гаряча лінія“

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *