Верховний суд Канади звільнив заарештований український „Руслан“

|

Верховний суд канадської провінції Ньюфаундленд, де влітку 2003 року було заарештовано транспортний Ан-124-100 „Руслан“ авіакомпанії „Авіалінії Антонова“, прийняв рішення про звільнення українського авіалайнера.

Як передає Інтерфакс-Україна, виконавчий директор української авіакомпанії Костянтин Лушаков повідомив, що судове рішення було оголошено в п’ятницю, 17 грудня, через місяць після розгляду питання, що відбулося 16 листопада.

Верховний суд також визнав недійсним на території провінції рішення Арбітражного суду Стокгольма (Швеція) про задоволення у 2002 році позову кіпрської компанії „TMR Energy Lіmіted“ до ФДМ України, на підставі якого був заарештований транспортник.

Судове рішення було негайно опротестоване „TMR Energy Lіmіted“ у Федеральному суді Канади. Позивач також попросив не звільняти літак до розгляду апеляції, який заплановано на 10 січня 2005 року.

Разом з тим, підкреслив Костянтин Лушаков, відповідно до канадських законів рішення Верховного суду провінції про звільнення літака підлягає негайному виконанню, незалежно від розгляду апеляції Федеральним судом, й українська сторона має намір наполягати на якнайшвидшому звільненні літака.

При цьому виконавчий директор „Авіаліній Антонова“ також нагадав, що Федеральний суд Канади ще 22 вересня також прийняв рішення про звільнення літака. Літак було повторно арештовано 25 вересня за рішенням суду провінції, оскільки відповідно до канадського законодавства розгляд господарських спорів, у межах якого заарештовано літак, входить до компетенції не Федерального, а провінційного суду.

Він також нагадав, що спочатку рішення Арбітражного суду Стокгольма (Швеція) про задоволення у 2002 році позову кіпрської компанії „TMR Energy Lіmіted“ до Фонду державного майна України в розмірі 42,3 млн доларів було визнано Федеральним судом, а не провінційним, і дії судових рішень про застосування санкцій стосовно відповідача (арешту майна, – ред.) поширювалися, таким чином, на всю територію Канади, а не окремої провінції.

Літак був арештований улітку минулого року в аеропорту Гузбей (провінція Ньюфаундленд, Канада) під час виконання рейсу в інтересах військового відомства Італії.

У серпні 2004 року у зв’язку з визнанням рішення Арбітражного суду Стокгольма судовими інстанціями Бельгії у військовому аеропорту Брюсселя „Мельсброек“ під час виконання рейсу в інтересах НАТО було заарештовано ще один Ан-124-100 „Авіаліній Антонова“. Продовження судового розгляду питання про законність арешту в брюссельському суді очікується в січні.

Рішення міжнародного арбітражу визнано в Сполучених Штатах, Канаді, Франції, Бельгії, Німеччині, Голландії, Ізраїлі. „Авіалінії Антонова“ разом з російською компанією „Волга-Днепр“ є одними з провідних світових операторів важкого транспортного Ан-124-100.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *