Крига скресла - „Львівська газета“, 20 грудня

|

Кількість кримінальних справ, які прокуратура Львівської області відкрила стосовно порушень під час виборів із боку чиновників, уже більше десяти. У суботу до цієї низки справ долучилася ще одна – стосовно начальника міжрайонного відділення податкової міліції Миколаївської міжрайонної ДПІ Володимира Янишина. Йому інкримінують намагання перешкодити здійсненню виборчого права, а також зловживання службовим становищем. За цим фактом триває розслідування, повідомила прес-служба Львівської обласної прокуратури.

Справа проти Володимира Янишина базується на порушеннях і злочинах, передбачених частиною 2 статті 15, частиною 2 статті 157, частини 3 статті 364 та частини 3 статті 365 Кримінального кодексу України – “замах на перешкоджання здійсненню виборчого права”, “зловживання владою або службовим становищем”, а також “перевищення влади або службових повноважень” відповідно.

Нагадаємо, що відкриття кримінальної справи спровокувала низка заяв до прокуратури працівників податкової міліції Миколаївської міжрайонної ДПІ, які звинувачували свого керівника в тому, що останній вимагав забезпечити здачу п’яти відкріпних талонів кожним працівником, погрожуючи та шантажуючи їх. Також працівники податкової міліції мали забезпечити присутність по одному спостерігачеві на другому турі президентських виборів від “Партії регіонів”. Перед другим туром президентських виборів це стало доволі резонансною справою, однак до цієї суботи справи не відкривали, посилаючись на процедурні моменти.

Народний депутат Ярослав Кендзьор у коментарі “Газеті” висловив упевненість у правомірності порушення цієї справи:

“Зараз я не дивуюся відкриттю такої справи стосовно держслужбовця. До цього часу ми й уявити собі не могли, щоб проти якогось чиновника з владного клану прокуратура, яка теж до таких належить, відкрила кримінальну справу. Навіть якщо він вчинив тяжкі злочини проти Конституції. Але нині після тих позитивних переломних процесів, які відбулися в Україні, прокуратура на чолі з Піскуном, розуміючи їхню незворотність, почала запопадливо виконувати норми Конституції”.

За його словами, відкриті кримінальні справи є добрим уроком для інших. Після того, як прокуратура почала виконувати свої безпосередні обов’язки, чиновники не відчуватимуть своєї безкарності перед законом, і під час переголосування “дмухатимуть на холодну воду”, не вв’язуючись у порушення та фальсифікації.

Ярослав Кендзьор наголосив, що після оголошення остаточних результатів виборів та обрання нового президента, таке має очікувати й інших посадовців обласного масштабу, які, за його словами, чинили злочини та давали злочинні накази у час президентських виборів. Депутат сподівається, що після обрання нового президента та генерального прокурора, аналогічні справи відкриють проти відомих високих посадових осіб, які на Львівщині очолюють митницю, міліцію та податкову та які перешкоджали громадянам реалізувати право на вибір. У Верховній Раді вже прозвучав депутатський запит стосовно порушення кримінальних справ стосовно цієї “організованої злочинної групи”.

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *