Жити у парку престижно, але незаконно - „Ратуша“, 16 грудня

|

На місці 17 вирубаних дерев у парку „Личаківський” має постати ще один елітний будинок. Раніше тут гуляли діти, взимку катались на санчатах – тепер територію загороджено дерев’яним парканом і її готують до будівництва. „Ще за каденції попереднього мера Василя Куйбіди ці дві ділянки продано у приватні руки, а кошти мали піти на спорудження пам’ятника Тарасові Шевченку в Санкт-Петербурзі”, — заявила депутат облради Лариса Федорів. За її словами, попередній власник, котрий придбав ділянки, зрозумів, що проведення будівництва тут є грубим порушенням закону. Тому й перепродав придбані території.

Природоохоронний прокурор у Львівській області звернувся до Галицького суду, аби визнати рішення виконавчого комітету Львівської міської ради „Про затвердження меж парку „Личаківський” незаконним. 23 березня 2003 року суд постановив задовольнити заяву природоохоронного прокурора, водночас скасувавши та визнавши незаконним рішення виконкому.

Нині ж на території парку розпочато будівництво, яке, з одного боку, є цілком законним, а з іншого – грубим порушенням чинного законодавства, позаяк у паркових зонах заборонено проводити будь-яке будівництво, а згідно з рішенням Галицького суду, раніше встановлені межі парку визнано нечинними. Отож залишається відкритим питання, чи належать до паркової зони продані ще за пана Куйбіди ділянки. За словами депутата Львівської міської ради Віри Лясковської, дозвіл на вирубку зелених насаджень у парку підписав начальник управління інженерного господарства Іван Онисковець, і саме він тепер повинен відповідати. Власник ділянки, отримавши на руки дозвіл, вирішив розпочати зрізування дерев, проте його інтереси зіткнулися з інтересами невдоволених сусідів, котрі перешкоджали не тільки вирубці дерев, а й спорудженню паркана.

„Ратуша” вирішила з’ясувати ситуацію і звернулася до кількох чиновників міської ради, котрі видавали ті чи інші дозволи. Інженер відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради Оксана Бура повідомила, що дозвіл на вибубку 17 дерев є цілком правовим. „Ми маємо всі необхідні документи, на підставі яких видають такі дозволи, — каже пані Оксана. — Крім того, наше управління відповідає лише за зелені насадження, ми визначаємо, скільки можна зрізати дерев, і повідомляємо власникові ділянки, яку суму він має сплатити за відновлення зрубаних дерев уже у іншому місці”. Пані Оксана також повідомила, що, безпосередньо перед видачею дозволу, зверталась із письмовим запитом до заступника міського голови з питань містобудування та землеустрою Василя Лозинського, аби переконатись, що ділянка не належить до паркової зони. Підтвердження до управління інженерного господарства надіслав начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Богдан Кунтий.

Катерина ПОВРОЗНИК

коментарі

Леонід Назаренко, заступник директора МКП „Інспекція екології та благоустрою м. Львова”:

„Виданий дозвіл, на підставі якого й проводилося вирубування дерев. Його б не видали, якщо б не було відповідних погоджень. Зокрема, наше завдання полягає в тому, щоб стежити, чи дотримується власник зазначених у дозволі умов, і не більше”.

Володимир Карпович, власник земельних ділянок:

„Я нічого не говоритиму… Я пояснюватиму тому, кому я маю пояснювати, але не вам…(до кореспондента). Мої дії є цілком законними, я маю всі дозволи. Яке рішення суду?! Мені хтось про це повідомив?! (про рішення Галицького суду, який постановив скасувати незаконно встановлені межі парку „Личаківський”). Якби у мене не було дозволів, я б нічого не робив”.

Богдан Кунтий, начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР:

„Ділянки, про які йде мова, належать до приватної власності ще з 2000 року. Їх було продано ще за попередньої каденції. Нині відомо, що пан Карпович – третій чи четвертий власник, причому обидвох земельних ділянок. Щодо меж парку, то я можу сказати, що придбані на вулиці Цетнерівка ділянки не належать до паркової зони. Особисто я проти того, щоб у парках будували приватні будинки, але згадану ділянку продано, і це засвідчують відповідні документи”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *