Ірина Романів: „Приватна освіта – це не бізнес” - „Ратуша“, 16 грудня

|

За цей рік у Львові багато чого змінилось. Як жилося найважливішим гуманітарним структурам Львова, інформує заступник міського голови з гуманітарних питань Ірина Романів.

– Ірино Федорівно, що доброго для медиків приніс рік, який минає?

— Найбільше я задоволена тим, що у Львові збільшено фінансування на лікування одного мешканця. Коли я прийшла на цю посаду, ця сума становила 52 гривні, тепер – 110. Cередній показник по Україні у цій галузі становить 80 гривень. Кошти у Львові на лікування „довиділяють” із міського бюджету. Для того проведено серйозну роботу. Я вважаю, що це є конкретний результат, яким я задоволена, хоча і цих 110 гривень не є достатньо. Попри те, що на підтримку заслуговують усі медичні заклади Львова, цьогоріч пріоритет було надано Лікарні швидкої медичної допомоги. Власне, тому мільйон гривень із міського бюджету виділено на ургентний операційний блок. Створення операційного блоку завершується й у 8-й лікарні. Сюди також пішло до мільйона гривень. Ще одним серйозним результатом роботи я вважаю забезпечення станції швидкої допомоги. За останні 2 роки парк машин оновлено на 50%. І коли сьогодні на чергування виїжджають 46 — 48 машин, то це не просто “газельки”, а добре обладнані спецавтомобілі. І це, нову ж таки, все, до копійочки, фінансувалося з міського бюджету. Також цього року вдалося на півмільйона гривень закупити імпортний інсулін для діабетиків. Окрім того, придбано спеціальні шприци-ручки, якими надзвичайно зручно користуватися.

— Коли 8-ма лікарня зможе повноцінно функціонувати?

— Ми вже закупили все обладнання. Цілком можливо, що й цього року.

— Що робиться у Львові для розвитку сімейної медицини?

— У нас 170 сімейних лікарів, і ще 50 навчаються у медуніверситеті. П’ята міська поліклініка цьогоріч вже повністю перейшла на систему сімейної медицини. В Україні аналогів їй нема. Однак наразі я не бачу ніякого матеріального стимулу для сімейного лікаря – він вчиться, перепрофільовується, а забезпеченішим від цього не стає. Тому, я вважаю, потрібно якось залагоджувати це питання.

— У якому стані переходить у новий рік наша освіта?

— Ви самі розумієте — для того, аби навчальні заклади нормально функціонували, їм потрібні нормальні умови, нормальне забезпечення. Цьому напряму ми намагалися приділити достатньо уваги. Так, у восьми школах ліквідовано старі котельні, ще в одній забрали пічне опалення. Щоправда, я не дуже задоволена цими показниками, адже планувалося поміняти систему опалення у одинадцяти школах. Дуже я задоволена тим, що цього року створено і оснащено 23 комп’ютерних класи. Я ще раз наголошую на тому, що всі зміни робилися за кошти міста.

– Чи щось змінилося у системі дошкільних закладів?

 Так, звичайно. Цьогоріч зроблено конкретні кроки щодо збільшення кількості груп у дошкільних установах. Уявіть собі: за рахунок бюджетних коштів відкрито 39 нових груп! Не дев’ять, не три, а тридцять дев’ять! На даний момент у Львові 56% відсотків малюків відвідують дитячі садочки. Проведено дуже серйозну роботу, адже довелося переобладнувати приміщення, робити там ремонт. Тепер, коли відвідала всі дитячі садочки, я зрозуміла, що вже 20 років ніхто не докладався до відновлення дитячих майданчиків при цих установах. Тому треба закладати кошти, аби принаймні 20 – 30 садочків отримали нові гойдалки. Зрозуміло, що самі дитячі установи цього не зроблять – це треба брати на бюджетний баланс. До речі, ви знаєте, що наступного року на Сихові ми починаємо будувати новий комплекс-садочок. Однак це не означає, що всі інші заклади такого типу залишаться поза увагою. Мені дуже шкода, що у нашому місті є тільки один приватний дошкільний заклад. Як на мене, їх би мало бути більше.

— Знаю, що у Львові цьогоріч запроваджували програму, скеровану на створення фостерних сімей…

— По-перше, треба пояснити, що таке фостерна сім’я. Ви не усиновлюєте дитину, а просто берете її у свою сім’ю. Дитина виховується у родині до повноліття, знаючи, що у неї прийомні батьки. А гроші на її забезпечення виділяє місто. Планувалося, що цього року буде створено таких сімей, але створено тільки одну. Ми спілкувалися з десятьма подружніми парами, однак, через певні причини, підійшла тільки одна.

— Галузь спорту чимось можна відзначити?

— Зрозуміло, що підтримувати спорт тільки ентузіазмом – безглуздо. У Львові багато гарних спортивних споруд, але за останні роки вони дійшли до плачевного стану. Власне, тому 600 тисяч гривень із міської скарбниці націлено на їх відновлення. Нарешті, цього року ми почали робити підігрів стадіону „Україна”. Там вже проводяться дуже серйозні підземні роботи.

Окрім того, місто підтримує своїх спортсменів. Так, уже виділено 3 квартири для найкращих із них. До кінця поточного року ключі від нових помешканнь отримають ще 2 спортсмени.

Розмовляла Наталка ПОНУРКЕВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *