Без губернатора - „Львівська газета“, 16 грудня

|

Вчора керівник виконавчої гілки влади Львівської області написав заяву на звільнення та надіслав її президентові Леоніду Кучмі. Про це вчора Олександр Сендега заявив журналістам на прес-конференції. Причиною такого кроку стало, за його словами, ставлення до нього та несприйняття його дій депутатами облради.

– Я подав у відставку, аби не бруднили мого чесного імені. Якби був присутнім на сесії обласної ради, зробив би цей крок ще у вівторок, – запевнив присутніх пан Сендега.

Нагадаємо, що 14 грудня обласна рада висловила недовіру голові ЛОДА, звинувативши його у мовчазному потуранні порушенням, незаконному розподілі коштів і відсутності реакції на зловживання податківців. Олександр Сендега заявив, що більшість звинувачень є безпідставними, однак сприйняв критику.

– Я приймаю закиди стосовно пасивності. Звісно, можна було діяти більш радикально. Але ті мої кроки виявилися кориснішими для регіону, – сказав він.

За словами пана Сендеги, він ніколи не йшов проти народу й намагався весь час бути чистим і прозорим.

– Я все робив для блага громади, – зауважив він.

Олександр Сендега також наголосив, що його команда виконала всі зобов’язання перед львів’янами.

– Старт є добрим, – сказав він. – Я бажаю своєму наступникові продовжувати розпочаті добрі справи, сам буду радий допомогти йому в цьому.

Також він зауважив, що команда є професійною та злагодженою, тому після приходу нового керівника суттєвих змін не відбудеться.

На думку пана Сендеги, до політичної кризи в обласних раді й адміністрації причетні політичні сили, які після президентських виборів домагатимуться перерозподілу владних портфелів. Не називаючи винуватців, він наголосив, що цей закид не стосується “Нашої України”, бо вона мала тенденцію до конструктивної співпраці. Крім того, саме керівництво “Нашої України” переконало відкликати заяву на звільнення, яку Олександр Сендега написав ще два тижні тому.

Наразі заява на звільнення перебуває в дорозі до адресата. Доки глава держави не підпише її, Олександр Сендега залишатиметься на посаді.

Занадто емоційним такий вчинок голови Львівської облдержадміністрації вважає Микола Горинь, в.о. керівника Львівського міського штабу

В. Ющенка. За його словами, в нашій області є чимало проблем, пов’язаних з господаркою, зокрема формування бюджету на наступний рік, а також серйозні енергетичні проблеми.

– Не можна було йти на повідку в політичної ситуації, яка склалася в регіоні. Треба більше думати про людей. Адже могли спровокувати ситуацію, коли вся виконавча структура пішла б у відставку. Тому слід відчувати відповідальність за свої кроки, – стверджує Микола Горинь.

Позавчорашнє рішення обласної ради про висловлення недовіри Олександрові Сендезі він назвав проявом “дикої революційності” та слідом за губернатором вважає, що за цим стоять особи, зацікавлені саме в такому розвитку подій.

– Потрібно з’ясувати, чи це якась політична мімікрія, чи щось серйозніше. Гадаю, через деякий час усе випливе на поверхню. Проте тут є над чим серйозно думати, – зазначив пан Горинь.

Дивує його й те, що депутати облради надіслали звернення до Леоніда Кучми, якого раніше також хотіли усунути від виконання обов’язків президента держави:

– Тепер вони обрали іншу тактику: спершу кричать: “Геть Сендегу!”, а після того, як усунуть його, ще раз кричатимуть: “Геть Кучму!” Такі кроки викликають нерозуміння в Миколи Гориня ще й через те, що “владний дерибан” розпочався до перевиборів

26 грудня, а не після цієї дати.

Натомість Михайло Сендак, голова Львівської обласної ради, стверджує, що рішення голови ЛОДА є цілком закономірним, оскільки, за його словами, керівник, який не підтримує волевиявлення народу, мусить піти у відставку.

– На Львівщині Віктор Ющенко набрав 93% голосів, тому той, хто не з народом, повинен відмовитися від обов’язків йому служити. Але я ніколи не ставив завдання усунути Олександра Сендегу з посади. Депутати ухвалили таке рішення, оскільки його думка розходиться з волевиявленням громади міста, – наголосив пан Сендак.

Учора ж у відставку подав і керівник Харківської ОДА Євген Кушнарьов. На відміну від Олександра Сендеги, він і надалі керуватиме регіоном: напередодні його обрали головою місцевої облради.

Богдан Юрочко,

Віра Карпінська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *