Сендезі висловили недовіру - „Львівська газета“, 15 грудня

|

Учорашня сесія облради була багатою на рішення. Щоправда, політичні, адже безпосереднього юридичного впливу вони не матимуть.

Безперечно, топ-подією вчорашнього засідання стало висловлення недовіри обласною радою голові Львівської облдержадміністрації Олександрові Сендезі. Власне, щоб уникнути процедури таємного голосування, депутати замінили висловлення недовіри на більш обтічне висловлювання про “недоцільність перебування на посаді”, але це загалом не змінює суті. За рішення звернутися до президента з вимогою усунути пана Сендегу з посади проголосувало 55 депутатів облради. Варто зауважити, що самому панові Сендезі депутати не інкримінували жодного зловживання адмінресурсом, однак закидали йому “злочинну мовчазну згоду”, небажання проводити засідання координаційної ради, а народний депутат Олег Тягнибок, виступаючи, засудив “незаконний розподіл коштів з обласного бюджету, нереагування на зловживання податківців” головою ЛОДА. В коментарі щодо рішення обласної ради її голова Олександр Сендак наголосив: “Після минулої сесії облради у пана Сендеги був час або самостійно піти у відставку, або вийти і сказати, що він під тримує народно обраного президента. Він цього не зробив. Але головне – він не відзвітував щодо долі листів, скерованих ним до відповідних міністерств і відомств (ідеться про листи щодо відставки голови УМВС Олега Сала, начальника Західної регіональної митниці Тараса Козака та керівника ДПА Львівщини Мирослава Хом’яка, – “Газета”)”.

Окрім того, до списку тих, кому вже раніше висловили недовіру, облрада додала прокурора Львівської області Євгена Блажівського, директора Львівської дирекції ВАТ “Укртелеком” Дмитра Мельника, генерального директора ЛОДТРК Ярослава Климовича, одного з помічників Мирослава Хом’яка Олексія Сторчила, генерального директора ВАТ “Львіввугілля” Володимира Шайтана, начальника територіального управління Держнаглядохоронпраці пана Заболотного та директора держзаводу “ЛОРТА” пана Чауса. Обов’язок звернутися до президента щодо звільнення з посад зазначених осіб облрада поклала на її голову Михайла Сендака. Втім сподіватися на негайний ефект цих рішень було б великою наївністю, зважаючи на політичну обстановку в державі. Тішить те, що і самі депутати це розуміють – адже рішення облради є суто політичним.

Тим часом оприлюднення звіту тимчасової контрольної комісії з питань перевірки фактів порушень виборчого законодавства обласної ради, очолювану Михайлом Ваврином, не лише спричинило природне обурення народних обранців, а й зумовило низку доволі анекдотичних ситуацій.

Власне, із запрошених на сесію керівників правоохоронних і фіскальних органів і начальників держпідприємств прибули лише заступник начальника УМВС Ярослав Скиба, директор “Львівлісу” Михайло Куть, директор “Укртелекому” Дмитро Мельник та один із заступників прокурора області. Однак дарма говорити, що пан Куть усі факти порушень законодавства категорично заперечував, як і пан Мельник, якого звинуватили в тому, що через особисту неприязнь до народного депутат Олега Тягнибока пан Мельник відмовляється встановлювати телефони мешканцям Бродівщини.

Зрозуміло, ефект розмов із керівниками держпідприємств був доволі відносним. У свою чергу, пан Скиба пообіцяв, що працівники УМВС зроблять усе можливе, щоб забезпечити правопорядок на Львівщині 26 грудня.

Крім суто політичних, так би мовити, “персональних” рішень, позачергова сесія ухвалила також рішення продовжити роботу тимчасової слідчої комісії та скасувала низку рішень “помаранчевої сесії” щодо створення виконкому облради.

Вікторія Бондарчук

P.S. Коли верстали номер, Олександр Сендега перебував у Києві на зустрічах із представниками Мінфіну та НАК “Нафтогаз”, тому його коментарю “Газеті” отримати не вдалося.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *