На пенсію - з ганьбою - „Львівська газета“, 15 грудня

|

ЯК ЛЕОНІД Кучма завершує своє перебування на посаді президента України?

Таке запитання поставив Центр Разумкова під час свого чергового опитування. Якби Леонід Данилович був самураєм, після відповідей наших співгромадян йому б довелося робити харакірі. А так просто зробить вигляд, що нічого не сталося, і почимчикує керувати своїм фондом і писати черговий опус на тему “як я рятував Україну”.

А відповіді справді категоричні: 44,9% опитаних відповіли, що Кучма піде “з ганьбою”, ще 35,5% обрали варіант “як невиразний політик”. І лише 8% опитаних вважають, що Кучма залишає посаду, “зберігши авторитет і повагу в суспільстві”. 4,6% респондентів не згодні з жодною із наведених оцінок, а 7% громадян не змогли відповісти на це запитання.

75,9% опитаних вважають, що впродовж останніх місяців дії Леоніда Кучми були спрямовані “на захист власних інтересів та інтересів свого політичного оточення”, і лише 11,5% думають, що Кучма діяв “на захист національних інтересів”, ще 12,6% опитаних не змогли відповісти.

Натомість українці на загал схвально оцінили діяльність Верховного Суду. 61,9% опитаних підтримали рішення ВС про визнання результатів другого туру виборів президента недійсними та про призначення переголосування. 31,3% респондентів заявили, що не підтримують такого рішення, 6,8% вагалися з відповіддю. При цьому 46,2% респондентів вважають, що під час переголосування будуть спроби фальсифікації, які суттєво не вплинуть на результат виборів, 21,6% думають, що фальсифікацій не буде, а результати виборів повністю відображатимуть волевиявлення виборців, 14,5% вважають, що буде великомасштабна фальсифікація, яка вплине на результат, 17,5% вагалися з відповіддю. При цьому 28,8% опитаних вважають, що фальсифікації можливі на користь Віктора Януковича, 15,4% – Віктора Ющенка. 22,1% опитаних вважають можливими фальсифікації однаковою мірою на користь обох кандидатів. 11,5% – не змогли відповісти.

Що ж до самих кандидатів, то 38,3% респондентів підтримують політичну діяльність Віктора Ющенка, 26,9% – Віктора Януковича. Рівень підтримки є значно меншим, аніж президентські рейтинги обох політиків, що пояснюється доволі просто: чимало з тих, хто голосує “за” того чи іншого кандидата, за великим рахунком просто висловлюється “проти” його опонента. Особливо це помітно у випадку з Віктором Януковичем, специфічні аспекти біографії та нинішня діяльність якого змусили багатьох українців підтримувати саме Віктора Ющенка.

З-поміж інших політиків найбільшу підтримку здобули Олександр Мороз (24,1%), Володимир Литвин (23,8%), Юлія Тимошенко (19,8%).

18% респондентів схвалюють діяльність лідера Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, 8,5% – лідера Комуністичної партії Петра Симоненка, 4,6% – Леоніда Кучми.

Водночас 69,4% опитаних не підтримують політичної діяльності Кучми, 58,2% – Симоненка, 55,5% – Тимошенко. 49,1% респондентів не схвалюють політичних дій Януковича, 41,8% – Ющенка. Діяльність Мороза не одержала підтримки 30,7% опитаних, Кінаха – 29,1%, Литвина – 19,3%.

Напрочуд здоровою виявилася реакція українців на сепаратистські ініціативи прибічників Віктора Януковича. 68,9% опитаних не підтримали ідеї федеративного устрою України. Схвалили її лише 16,7% респондентів, 14,4% не змогли відповісти на запитання.

Крім того, 78,1% опитаних не підтримали ідеї створення Південно-Східної автономної республіки в складі України. За цю ідею висловилися 12,7%, ще 9,2% не змогли відповісти.

81% респондентів не підтримують ідеї відокремлення південно-східних областей від України та приєднання їх до Росії; водночас за цю ідею висловилися 11,4% опитаних, 7,6% не змогли відповісти. 82,3% висловилися проти ідеї державотворення на основі південно-східних областей, 8,8% підтримують таку ідею, 8,9% не змогли відповісти.

83,4% опитаних – проти ідеї автономії Донецької області, 8,1% – підтримують таку ідею, 8,5% – не змогли відповісти. 86,2% респондентів – проти ідеї відокремлення Донецької області від України та приєднання її до Росії, 5,9% – за, 7,9% – не змогли відповісти.

Дослідження проводили

з 6 до 9 грудня, опитано

2023 респонденти, старших

18 років у 118 населених пунктах у всіх регіонах. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Тарас Дяків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *