На думку Порошенка Стельмах готовий очолити НБУ

|

З професійної точки зору, Володимир СТЕЛЬМАХ готовий очолити Національний банк України. Про це заявив голова Бюджетного комітету, член Ради Національного банку України Петро ПОРОШЕНКО на прес-конференції у понеділок.

Як передає кореспондент УНІАН, на думку голови Комітету, зараз у діяльність Нацбанку необхідно внести певні новації. П.ПОРОШЕНКО висловив упевненість в тому, що команда, яка зараз працює в НБУ, у разі її незначного оновлення, буде здатна це продемонструвати.

При цьому депутат нагадав, що „ми (фракція „Наша Україна“ – УНІАН) у 2002 році надзвичайно принципово відстоювали цю кандидатуру“.

Тим часом, за словами П.ПОРОШЕНКА, пропозиція призначити В.СТЕЛЬМАХА головою Правління НБУ є „кроком Кучми“. На думку депутата, „подача президентом за півтора тижні до виборів якихось кандидатур може внести певним чином неузгодженість, але це не торкається Володимира Семеновича (Стельмаха – УНІАН)“. „Я думаю, що до цієї кандидатури ми поставимося позитивно“, – сказав П.ПОРОШЕНКО.

За інформацією депутата, ні Координаційна рада Коаліції „Сила народу“, ні Комітет національного порятунку не обговорювали на своєму засіданні кандидатуру, запропоновану на пост голови Правління НБУ.

“Ми домовилися, що у нас не буде жодних портфельних домовленостей до 26 грудня“, – сказав П.ПОРОШЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, В.СТЕЛЬМАХ очолював НБУ з січня 2000 року до грудня 2002 року.

Тоді Л.КУЧМА тричі подавав до ВР України подання про звільнення В.СТЕЛЬМАХА з посади голови НБУ і про призначення на цю посаду Сергія ТІГІПКА. Опозиційні фракції – „Наша Україна“, СПУ, БЮТ і КПУ – виступили категорично проти відставки В.СТЕЛЬМАХА, і декілька засідань підряд блокували роботу ВР.

Проте 17 грудня 2002 року Верховна Рада України, голосуючи іменними бюлетенями, звільнила В.СТЕЛЬМАХА з посади голови НБУ і призначила С.ТІГІПКА на цю посаду.

Довідка УНІАН. Володимир СТЕЛЬМАХ з березня 1993 року працював першим заступником голови Національного банку України; член Міжвідомчої комісії з питань регулювання ринку продовольства, цін і доходів с/г товаровиробників (з липня 1998 р.).

Народився 18 січня 1939 р. Освіта – Львівський обліково-кредитний технікум (1962); Київський інститут народного господарства (1967); Московський фінансовий інститут (1977-79). Нагороджений „Орденом князя Ярослава Мудрого“ V ступеню. Заслужений економіст України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *