Під вікнами – „Грибовичі“ - „Високий замок“, 13 грудня

|

За останній місяць перед багатьма будинками виросли гори відходів. Час від часу студенти та школярі проводять толоки, прибирають місто. Але їхніх сил недостатньо. Правда, після втручання журналістів днями почали прибирати сміття з-під будинків на вул. Володимира Великого та Науковій. Особливо засміченими є Франківський і Шевченківський райони (там, де будинки обслуговує фірма “Абіо”). До редакції не перестають телефонувати читачі з різних вулиць, які змучилися терпіти бруд, неприємний запах і армію щурів. “У нас під вікнами – “Грибовичі”!”, – скаржиться житель вул. Наукової, 2. Така ж ситуація на вул. Пасічній, 23.

Проблема із вивезенням сміття у Львові вже стала “притчею во язицех”. Уже майже рік чиновники пояснюють цю біду тим, що у них не склалися стосунки з фірмою “Абіо”, яка свого часу вивозила сміття з майже половини території Львова. Як розповів заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Ігор Базарник, “Абіо” перебуває на межі банкрутства. Якщо торік підприємство обслуговувало майже половину міста, то тепер – лише 14 відсотків. Щоб якось зарадити ситуації, мерія придбала чотири сміттєвози для комунального підприємства з вивозу сміття “Збиранка”. А окремо для “проблемного” Франківського району придбали два великовантажні сміттєвози, один з яких чиновники мерії продемонстрували журналістам минулого четверга – виставили на “оглядини” перед ратушею.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства Львівської міської ради Мирослава Пастущука, машини обійшлися мерії у 480 тис. грн. Один такий сміттєвоз може за раз вивезти 12,5 тонни сміття. Наступного року у міській раді планують купити ще шість таких машин. Водночас, за словами Ігоря Базарника, лише на придбання нових смітників необхідно близько двох мільйонів гривень. Ці кошти закладуть у бюджеті наступного року. Втім, мерія вже замовила 50 сміттєвих урн. Їх планують встановити в центрі міста.

До речі, плата за вивезення сміття має зрости з 5 до 8 коп. за квадратний метр площі житла. За словами Ігоря Базарника, існуючий тариф не покриває витрат фірм, оскільки ціна на пальне зросла чи не вдвічі.Тоді, запевнив він, проблеми вивезення сміття вже не буде.

Водночас вивезення сміття періодично блокують жителі сіл, прилеглих до Грибовицького сміттєзвалища (воно увійшло у перелік 100 найбільш екологічно небезпечних об’єктів України). Селяни вимагають закрити цю “велику вигрібну яму”, яка отруює довкілля. Як розповів Ігор Базарник, мерія вирішила зайнятися будівництвом сміттєпереробного заводу. І це, якщо вірити чиновникам, не просто плани. Вже ведуться переговори з трьома фірмами – польською, українською (яка отримує інвестиції з Великобританії) та київською. На початку наступного року міська влада планує провести тендер на кращий проект. Однак мерія не планує вкладати у цю справу кошти з бюджету, а чекає на підприємство з інвестиціями. “Проект будівництва заводу з переробки сміття дуже дорогий для міського бюджету, він становить 50 мільйонів євро”, – пояснює він.

На думку Ігоря Базарника, ідеальне розташування для сміттєпереробного заводу – на території ТЕЦ-2. Там є відповідні інженерні комунікації, вода, газ та джерело електропостачання. “Безпосередньо на ТЕЦ-2 можна встановити додаткове обладнання для того, щоб в подальшому виробляти теплову та електричну енергію”, – зазначив І.Базарник. Крім того, каже Ігор Базарник, мерія планує збудувати ще один завод – з переробки органічних відходів, де будуть переробляти опале листя. За статистикою, щороку у Львові накопичується 80 тисяч тонн листя. Більшу його частину просто спалюють.

Олександра ХАРЧЕНКО, Наталія ЩЕРБАТА

А тим часом…

На вул. Вигоди, 100, у районі Левандівки, з’явилося справжнісіньке сміттєзвалище. За словами начальника відділу житлового господарства Залізничної райдержадміністрації Марії Жиліско, головним винуватцем у цьому стали Львівський керамзавод та будуправління № 150. Адже саме їхні гуртожитки знаходяться поблизу, а мешканці зробили тут звалище, тому саме ці підприємства мають вивозити сміття, переуклавши угоду з приватним підприємством “Абіо”. А вони цього не зробили.

Залізнична райдержадміністрація вже оштрафувала керамзавод та будуправління № 150 за несанкціоноване розташування сміттєзвалища на вул. Вигоди.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *