Василь Кравців: „Комунальники не мали часу на страйки” - „Ратуша“, 2 грудня

|

Як жилося нашому місту останніми днями, “Ратуші” розповів перший заступник голови Львівської міської ради Василь Кравців.

– Василю Михайловичу, як працювалося міським службам під час „помаранчевих“ страйків?

– Якщо говорити коротко, то працювали вони у звичному для себе режимі. Зрозуміло, що для міста обтяжливим є період постійних мітингів, тому що це додаткові завдання для комунальних служб, але всі наші працівники сприйняли це як належне, адже вирішується доля і напрям розвитку держави.

– Як вирішували проблему зі сміттям у центрі міста, адже після багатотисячних мітингів його залишається чимало?

– В центрі ми зробили все для того, аби забезпечити для мітингуючих чистоту. Саме тому для учасників пікетів були поставлені додаткові сміттєзбірники та біотуалети. Та й прибирали центральну частину міста не один раз на день, а декілька. Якось так вийшло, що стало набагато більше сміття не в центрі міста, а на його околиці – велика частина Франківського району, частково Залізничний та Шевченківський. Причина такої проблеми аж ніяк не пов’язана зі страйкуючими людьми. Свого часу було прийняте хибне рішення, що все треба приватизувати. ЛКП “Спецкомунтранс”, яке займалося вивезенням сміття, фактично збанкрутувало. Натомість у Львові нині працюють сім підприємств-перевізників сміття. І от одне з цих підприємств збанкрутувало. Відповідно, величезні райони міста залишися неприбраними. За браком свого комунального підприємства цьому зарадити дуже важко. Саме тому мерія пішла на відчайдушний крок – змобілізувати сили всіх сміттєперевізників. Окрім того, починаємо відновлювати сили “Спецкомунтрансу”. Так, шостого грудня ми отримаємо дві сміттєвивізні машини. Наступного року підкупимо ще техніки. Якось вийдемо із ситуації, але урок важкий і повчальний.

– Чи залучали додаткових людей для підтримання чистоти у місті?

– Ні, працювали своїми силами. Якщо хтось і ходив на страйки, то тільки у вільний від роботи час або на вихідні. Тому можна сміливо сказати, що комунальники у будні не страйкували. Як на мене, найкращий спосіб мітингування – це показати своєю роботою, що місто живе стабільно.

– Як працювали ті ЛКП, які забезпечували львів’ян теплом, водою, світлом?

– Так само – безперервно, відповідально і злагоджено. За минулий тиждень не сталося жодної аварії на мережах.

– Чи не відтіснила помаранчева революція на другий план проплату комунальних послуг?

– Наразі маємо дуже серйозні клопоти, бо про оплату за компослуги багато людей просто забуло. За місяць нам треба сплатити приблизно чотири з половиною мільйони за газ, а на даний час зібрано тільки один мільйон. Зрозумійте, ті структури, які постачають нам газ, уже давно стали недержавними. Відтак, ніхто нам задарма нічого не дасть! Через кілька днів без тепла може залишитись ціле місто. Зараз існують хіба що прямі домовленості мера, мої чи керівників комунальних підприємств із газовиками. Однак так довго тривати не може.

– Яких заходів тепер вживатимуть щодо затятих боржників?

– Просто відмикатимемо. Якщо до цього дійде, ми просто обмежуватимемо постачання газу, допоки не вирівняємо платежі. Зараз ми з бюджету міста оплатили опалення шкіл, лікарень, установ культури Львова. Але ж на цьому проплата і закінчилась.

– Яка ситуація з оплатою за воду та світло?

– Зі світлом усе набагато легше. Якщо не платиш, „відрізають” чи квартиру, чи й цілий будинок. Тому всі чемно платять. Так само, як і за воду: не заплатив – перекрили воду, і все. Такі заходи призвели до того, що проплата зросла до 92 – 93%. Це дуже високий показник.

Наталка ПОНУРКЕВИЧ

P.S.

Днями міський голова звернувся до львів’ян із проханням сплачувати за спожиту теплову енергію, адже рівень проплат на нинішній день становить лише 14 відсотків. Наразі ЛМКП „Львівтеплоенерго” продовжує забезпечувати тепловою енергією все місто. Виняток становлять 34 будинки, власники яких не вирішують проблему забезпечення теплом своїх мешканців. Загальна заборгованість львів’ян за тепло становить 61,9 мільйона гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *