НБУ у Вінницькій області дозволило комбанкам вводити власні обмеження на продаж готівкової валюти

|

Управління Національного банку України у Вінницькій області дозволило комерційним банкам області вводити власні обмеження на продаж готівкової іноземної валюти населенню.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив начальник управління Національного банку України у Вінницькій області Анатолій ПЕДОРЕНКО.

За його словами, банки вводитимуть своє обмеження на продаж готівкової валюти виходячи з власних можливостей і розрахунків.

На думку А.ПЕДОРЕНКО, це пов`язано з різким зростанням попиту на готівкову валюту. „Тільки в період з 15 жовтня до 30 листопада банки області продали 37,9 млн. доларів США, що відповідає показнику річного продажу валюти в 2003 році. Тому у них виникають проблеми із завезенням готівкової іноземної валюти в регіон“, – сказав він.

А.ПЕДОРЕНКО повідомив, що постановою Нацбанку передбачено лише гранично максимальний розмір в 1000 доларів США. Він підкреслив, що незважаючи на підвищення курсу долара на „чорному” ринку до 5,6-5,8 грн. за 1 долар станом на 2 грудня поточного року, комерційні банки утримують курс у межах 5,41 грн./дол.

Як повідомляв УНІАН, з 1 грудня НБУ ввів обмеження на видачу банками готівки фізичним і юридичним особам через банкомати на рівні 1,5 тис. грн. в день.

Нацбанк також ввів тимчасове (строком на 1 місяць або до 31 грудня) обмеження на дострокове зняття фізичними і юридичними особами депозитів, термін виконання зобов`язань за якими ще не настав.

Нацбанк також встановив, що за умови повернення вкладниками до 10 грудня достроково знятих у період з 1 по 30 листопада депозитів, банки виплачуватимуть відсотки, втрачені у зв`язку з передчасним розривом депозитних договорів.

Окрім того НБУ ввів фінансовий моніторинг операцій готівкового валютного обміну на суму понад 1 тис. доларів.

Вінниця. 2 грудня. УНІАН.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *